Asociația Municipiilor din România arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 (cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor.
Ajunși la fundul sacului, mulți edili sunt nevoiți să scoată bani din piatră seacă ori, pur și simplu, sunt în imposibilitatea de a organiza centrele de vaccinare cerute. Și presupunând că se rezolva asta, mai e problema deficitului de cadre medicale.
936 de centre de vaccinare trebuie să fie gata în mai puțin de o săptămână
În mai puțin de o săptămână trebuie să fie gata toate cele 936 de centre de vaccinare necesare etapei a II-a a vaccinării la nivelul întregii țări.
Asociația Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente.
În direct la Antena 3, primarul Clujului, Emil Boc a declarat că "primarii din România susțin cu toată convingerea procesul de vaccinare", dar în același timp au fost suprinși neplăcut de OUG elaborată ministerul Sănătății care la punctul 6 a lasăt toate cheltuielile care țin de pregătirea centrelor de vaccinare și plata personalului în sarcina administrației publice locale.