Antena 3 CNN Actualitate Primul caz de gripă din acest sezon a fost confirmat în România

Primul caz de gripă din acest sezon a fost confirmat în România

Primul caz de gripă cu virusul gripal A a fost confirmat, prin test, pentru prima dată în acest sezon.

Primul caz de gripă din acest sezon a fost confirmat în România
de Laura Dinu    |    29 Oct 2020   •   17:37

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, de asemenea, că până la data de 25 octombrie 2020 au fost vaccinate 323,098 persoane din grupele de risc. 

Evoluția infecțiilor respiratorii acute și a gripei în sezonul 2020-2021.

Săptămâna 19.10.2020 - 25.10.2020

- La nivel național, numărul total de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 51.730, cu 44% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămâna a sezonului precedent (92.414) și cu 8,6 mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (47.636).

- În săptămâna 19.10.2020 - 25.10.2020 au fost raportate la nivel național 12 cazuri de gripă clinică comparativ cu 21 cazuri înregistrate în S43/2019.

- A fost înregistrat un caz confirmat de gripă cu virus gripal, tip A, subtip H1. 

- Până la data de 25.10.2020 au fost vaccinate antigripal 323,098 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății”, se arată într-un comunicat emis de Institutul Național de Sănătate Publică.

Ipoteză surprinzătoare. Cum a contraatacat COVID-19 virusul gripal. Număr extrem de mic de cazuri de gripă în toată lumea

Datele colectate de Organizația Mondială a Sănătății arată că numărul cazurilor de gripă a scăzut foarte mult. Potrivit estimărilor specialiștilor, la nivel global, rata infecţiilor gripale a scăzut cu 98% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Iar una dintre explicații ar putea fi izolarea şi măsurile de protecţie adoptate de majoritatea populației, precum purtarea măştii şi distanţarea socială. Dar mai există o altă explicaţie interesantă: interferenţa virală.

Când o persoană este infectată cu un virus, este mai puţin probabil să fie infectată de altul în acel timp. Cercetătorii de la Institutul de Sănătate publică din Anglia au studiat probe prelevate de la aproximativ 20.000 de persoane în primele patru luni ale anului. Așa au descoperit că în cazul oamenilor care au avut gripă, şansele să aibă de asemenea coronavirus au fost cu 58% mai mici.

„Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit. Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus, apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri.

De aici, poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen. Nu este cert că aşa va fi. Ţine foarte mult şi de modul în care acţionează virusul, de modul în care intră în celulă, dacă sunt competitori pe acelaşi mecanism sau nu. Ar putea să aibă într-adevăr o competiţie pe mecanismul de intrare în celulă. Poarta de intrare este epitelul respirator de la nivelul faringelui, foselor nazale”, a declarat Ana-Maria Dobrotă, medic infecţionist.

×
Subiecte în articol: gripa
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close