Antena 3 CNN Actualitate Procurorul cazului Sile Pietroi: Cu legile din România, mai bine mă fac hoţ

Procurorul cazului Sile Pietroi: Cu legile din România, mai bine mă fac hoţ

Procurorul cazului Sile Pietroi: Cu legile din România, mai bine mă fac hoţ
21 Iun 2008   •   15:16

Anchetatorii care au lucrat la cazul Sile Pietroi se declară şocaţi de decizia instanţei de a-l pune în libertate pe interlop fără să impună măcar o interdicţia de a părăsi oraşul. Procurorul de caz, Maximilian Bălăşescu, spune că, în aceste condiţii, în România e mai bine să fii hoţ. Procurorul care a instrumentat dosarul lui Dumitru Fierbîntu, alias Sile Pietroi, a fost foarte nemulţumit de decizia de eliberarea a inculpaţilor. ?Cu legile din România şi cu o astfel de judecată, mai bine îmi dau demisia şi mă fac hoţ. Că oricum sunt sigur mai inteligent ca ei! Şi chiar dacă o să fiu prins, o să fiu pus liber de instanţă?, a declarat el

Mai mult, procurorul a criticat şi desfăşurarea procesului: ?Au muncit degeaba peste 100 de oameni. La dosar am avut tot ceea ce era nevoie pentru a proba acuzaţiile şi pericolul. Judecătorul a suspendat de patru ori şedinţa de judecată, câte 15 minute, apoi a trecut la audieri care au durat patru ore. Păi ce fel de audieri au fost, că eu am audiat o zi întreagă?!?

Şi alţi specialiştii care au lucrat la acest caz au fost surprinşi de eliberarea celor nouă. Procurorii au argumentat în baza unor indicii că inculpaţii ar putea afecta mersul anchetei prin ameninţarea martorilor şi a părţilor vătămate. Instanţa a respins însă aceste argumente şi a stabilit că acuzaţiile nu se bazează pe indicii temeinice: ?Instanţa constată că nu sunt dovedite nici temeiurile juridice în baza cărora se solicită arestarea preventivă, (...) nefiind făcută dovada că inculpaţii s-au sustras urmăririi penale, au zădărnicit aflarea adevărului prin orice mijloc, că pregătesc săvârşirea altor fapte penale, sau că prezintă pericol social concret pentru ordinea publică.?

În ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor prin înjunghiere de către Sile Pietroi, instanţa a constatat că nu sunt probe suficiente. Deşi în timpul încăierării partea vătămată a reuşit să-i smulgă cagula lui Sile şi există şi un martor care l-a identificat pe Pietroi, poliţiştii nu l-au audiat niciodată pe inculpat, iar un muc de ţigară găsit la locul faptei nu a trecut printr-o expertiză legală. De asemenea, imaginile de supraveghere care puteau dovedi implicarea lui Sile într-un şantaj nu au putut fi vizionate din motive tehnice.

În alte cazuri, declaraţiile martorilor au fost contradictorii iar unii martori şi le-au schimbat. Sile Pietroi s-a folosit şi de declaraţiile unor martori pentru a dovedi că se afla în altă parte când partea vătămată a fost răpită şi bătută.

Inculpaţii au fost arestaţi în mai multe descinderi ale poliţiei sub acuzaţiile de tentativă de omor, lipsire de libertate şi tâlhărie.

Antena 3

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close