Antena 3 CNN Actualitate Producția internă de lapte, în declin. Românii consumă tot mai multe lactate aduse din străinătate

Producția internă de lapte, în declin. Românii consumă tot mai multe lactate aduse din străinătate

Deși România este o țară cu un potențial mare de producție, importurile de lactate din străinătate au crescut considerabil, motiv pentru care găsim tot mai puține produse românești în magazine.

Producția internă de lapte, în declin. Românii consumă tot mai multe lactate aduse din străinătate
Sursa foto: pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Aug 2023   •   10:35

Avem din ce în ce mai puține lactate românești în magazine, deși cantitatea de lapte colectată a crescut.

Potrivit ultimului bilanț al Institutului Național de Statistică, țara noastră importă peste 220 de milioane de litri în fiecare an.

Mai mult, în ultimele trei decenii, importurile de lapte și produse lactate din străinătate au crescut cu aproape 1900%.

Astfel, laptele din frigiderele noastre este adus de la mii de kilometri depărtare, din țări precum Spania, Danemarca, Franța sau Grecia.

Citește și: Nereguli grave la Spitalul de Urgență Pitești: Tavane pline de igrasie, uși murdare și protocol de sterilizare încălcat

Țara noastră are o producție de lapte de aproape 4,2 milioane de tone, cu un randament pe animal mult mai mic decât în cazul celorlalte țări importante din Europa.

Germania, țara care conduce acest clasament, are o producție totală de lapte de opt ori mai mare față de România, iar Franța produce de șase ori mai mult lapte decât țara noastră.

Datele statistice confirmă slaba dezvoltare a sectorului zootehnic din România, față de potențialul de care dispunem.

Din această cauză, România importă cantități semnificative de produse agroalimentare, mai precizează reprezentanții Institutului Național de Statistică.

×
Subiecte în articol: lapte importuri strainatate
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close