Antena 3 CNN Actualitate Profesorii ieşeni ameninţă că vor da Guvernul în judecată, dacă salariile din educaţie nu vor fi majorate

Profesorii ieşeni ameninţă că vor da Guvernul în judecată, dacă salariile din educaţie nu vor fi majorate

Sindicaliştii din învăţământ cer respectarea legilor în vigoare şi ameninţă că vor da Guvernul în judecată, dacă salariile profesorilor nu vor fi majorate anul viitor.

Profesorii ieşeni ameninţă că vor da Guvernul în judecată, dacă salariile din educaţie nu vor fi majorate
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    29 Dec 2020   •   23:00

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi,susţine că Parlamentul este instituţia care elaborează legi, dar că, "din păcate, în ultimii 10 ani, constatăm o imixtiune flagrantă în ceea ce priveşte prerogativele constituţionale”.

Ei reamintesc că, în 13 ianuarie 2021, Curtea Constituţională va da un verdict în ceea ce priveşte majorarea salariilor din învăţământ începând cu 1 septembrie 2020.

Potrivit USLIP Iaşi, personalul din Educaţie "a fost tot timpul sacrificat când a fost vorba de nişte majorări oricum insignifiante prin raportare la celelalte categorii bugetare”.

"Observăm că deşi au fost dificultăţi economice în 2020, singurii pentru care s-a decis prorogarea unor prevederi legale au fost salariaţii din învăţământ.

Prin urmare, solicităm actualului Executiv să respecte legile în vigoare şi să evite un conflict juridic cu reprezentanţii salariaţilor din educaţie, ce poate avea costuri financiare mai mari pentru bugetul ţării”, mai afirmă reprezentanţii USLIP Iaşi.

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi este o organizaţie sindicală înfiinţată în data de 10 martie 1990, de atunci şi până în prezent păstrându-şi renumele de cea mai importantă structură sindicală judeţeană din ţară.

Principalele obiective ale organizaţiei sunt: apărarea drepturilor salariaţilor din învăţământ, refacerea statutului socio-profesional al acestora, apărarea libertăţilor individuale şi colective prevăzute în legislaţia din învăţământ, în vederea atingerii acestor obiective, reprezentanţii sindicatului participând activ la toate formele de dialog social şi negociere cu partenerii de decizie de la nivel judeţean.

Guvernul este ameninţat cu proteste. Sindicaliştii Sanitas cer creşterea salariilor

Federația SANITAS din România somează public Guvernul proaspăt instalat să își respecte promisiunile făcute salariaților din sănătate și asistență socială în toată perioada stării de urgență și a stării de alertă, indiferent în ce poziție s-au aflat actualii reprezentanți guvernamentali în acea perioadă.

Sindicaliştii SANITAS spun că vor recurge la toate mijloacele de protest, inclusiv să iasă în stradă dacă Executivul nu va creşte de la 1 ianuarie 2021 salariul de bază al personalului TESA.

Ei au transmis printr-un comunicat de presă, marţi, că Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor arată intenția Guvernului de a bloca aplicarea etapizată a Legii salarizării unitare 153/2017 pentru categorii importante de angajați din sistemul sanitar și cel de asistență socială.

Sindicaliştii Cartel ALFA: ''40 de lei în plus nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti şi alte elemente de protecţie individuală''

Oamenii spun că majorarea nu acoperă nici măcar cheltuielile pe care agajaţii le au lunar cu măştile de protecţie şi cu dezinfectantul, motiv pentru care astăzi, de la ora 10 vor începe protestele.

''Suntem dezamăgiţi de această decizie şi considerăm că este una care prefigurează o nouă politică de austeritate care aruncă din nou toate costurile crizei pe seama lucrătorilor şi a celor săraci. 40 de lei în plus la salariul minim, cât a anunţat Guvernul, nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti şi alte elemente de protecţie individuală. (…) Confederaţia Naţională Sindicală ‘Cartel ALFA’ (…) decide declanşarea unei serii de acţiuni de protest, având ca scop creşterea veniturilor lucrătorilor'', se arată în comunicatul de presă transmis de Cartel ALFA.

 

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close