Antena 3 CNN Actualitate Profesorul Dan Voiculescu: În anul Centenarului, este posibil un demers comun al tuturor europarlamentarilor români?

Profesorul Dan Voiculescu: În anul Centenarului, este posibil un demers comun al tuturor europarlamentarilor români?

Profesorul Dan Voiculescu: În anul Centenarului, este posibil un demers comun al tuturor europarlamentarilor români?
23 Noi 2018   •   14:22

Profesorul Dan Voiculescu crede că dacă își dorește să nu mai fie mereu întoarsă de la ușă, Romania trebuie să înceteze să mai fie slabă. Să-și promoveze deschis interesele strategice. Iar un prim pas în acest sens ar putea fi făcut de europarlamentarii români.

"Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Locuri de muncă, Investiţii, Creştere economică şi Concurenţă a declarat ieri ca “situaţia justiţiei din România afectează investiţiile şi dezvoltarea economică”.

Salutand preocuparea inaltului oficial pentru evolutia economiei romanesti, nu pot sa nu ma intreb: Oare refuzul arbitrar de a ne primi in spatiul Schengen – pentru care am indeplinit, de ani buni, toate standardele impuse – nu ne afecteaza “investitiile si dezvoltarea economica”?  Sutele de ore petrecute de transportatori la controlul vamal nu compromit semnificativ interesele economice ale firmelor romanesti si ale posibililor investitori? A luat in calcul Comisarul european pentru concurenta ca agentii economici autohtoni sunt grav discriminati, raportat la concurenta lor europeana?

Ma tem ca aceste ingrijorari nu sunt pe agenda Comisiei Europene si a Parlamentului European. Iar, dintr-o perspectiva lucida, este normal sa fie asa.

Ne aflam intr-o perioada istorica marcata de doua tendinte complementare: reconsolidarea intereselor nationale in detrimentul celor ale constructiilor suprastatale (v. “America first”, Brexit, tendinta protectionista ce se intensifica in vechile democratii occidentale) si acutizarea competitiei pentru resurse si piete de desfacere chiar si intre parteneri traditionali (v. tensiunile comerciale manifestate inclusiv intre SUA si UE).

In aceste conditii, un stat care nu aplica metodic o strategie de promovare a propriilor interese econimice si nu isi foloseste intregul potentialul diplomatic pentru a-si sustine obiectivele nationale este victima sigura. Perdantul de serviciu. Tinta predilecta in care se pot descarca tensiunile acumulate in alta parte. Daca vrea sa se scuture de acest statut, ar fi cazul ca Romania sa se “destepte”.

Oficialii nostri trebuie sa inteleaga ca vanatoarea compulsiva a caprei vecinului este un drum cu sens unic catre dezastru. Europarlamentarii romani pot lua exemplu de la colegii lor germani care, asa cum inspirat remarca recent Norica Nicolai (link interviu evz 20 nov), cand isi sustin prioritatile nationale se solidarizeaza, indiferent de familia politica din care fac parte.

Uniunea Europeana este casa unor natiuni puternice. Daca isi doreste sa nu mai fie mereu intoarsa de la usa, Romania trebuie sa inceteze sa mai fie slaba. Sa-si promoveze deschis interesele strategice. Un prim pas in acest sens l-ar putea face reprezentantii nostri in Parlamentul European: un demers comun (Declaratie, Scrisoare deschisa etc.) de sustinere a aderarii Romaniei la spatiul Schengen pana la finele primului semestru al anului 2019. Poate ca partenerii europeni nu vor primi cu entuziasm aceasta solicitare, dar vor intelege ca nu ne mai pot amana la infinit.

La o suta de ani de la Marea Unire care, asa cum stim, nu ne-a fost oferita, ci castigata cu eforturi si riscuri politice considerabile, avem nevoie de o infuzie de solidaritate si curaj pentru a ne redescoperi demnitatea nationala. Altfel vom ramane mereu la usa, tot mai putini si mai saraci, strecurandu-ne umili printre ingrijorarile inaltilor nostri parteneri", scrie profesorul Dan Voiculescu, pe blog.

×
Parteneri
Ministerul Muncii, anunţ pentru toţi angajaţii din România
x close