Antena 3 CNN Actualitate Un proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, aprobat tacit de deputați. Va avea preşedinte şi limba oficială, maghiara

Un proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, aprobat tacit de deputați. Va avea preşedinte şi limba oficială, maghiara

Un proiect de lege care prevede că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică a fost adoptat tacit de Camera Deputaților şi a ajuns la Senat, care este for decizional.

Un proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, aprobat tacit de deputați. Va avea preşedinte şi limba oficială, maghiara
Sursa foto: Hepta
de M.Z.    |    29 Apr 2020   •   09:09

"Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României", se arată în proiectul de lege iniţiat de deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi Jozsef-Gyorgy Kulcsar-Terza.

Iniţiatorii susţin că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.

"În limitele legii, este de dorit transferarea în competenţa regiunii şi a unor sarcini care aparţin unor competenţe naţionale. Regiunea trebuie să dispună de mijloacele necesare realizării acestui scop", se mai arată în proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputaților.

Ţinutul Secuiesc, care ar urma să fie compus din judeţele Covasna, Harghita precum şi "scaunul istoric Mureş", ar avea un preşedinte cu mandat de patru ani.

"În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Toţi cetăţenii domiciliaţi sau rezidenţi în Ţinutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiţii egale, în viaţa privată şi cea publică, inclusiv în cadrul instituţiilor publice, precum şi în faţa autorităţilor publice, atât oral cât şi în scris", conform proiectului de lege.

Dăncilă, despre proiectul privind Ținutul Secuiesc: o chestiune extrem de gravă, o inconștiență politică

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: tinutul secuiesc
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close