Antena 3 CNN Actualitate Atenţie şoferi! Nicio maşină nu va mai putea fi vândută fără acest document: "Este obligatoriu"

Atenţie şoferi! Nicio maşină nu va mai putea fi vândută fără acest document: "Este obligatoriu"

Un grup de parlamentari a venit cu o propunere care le oferă cumpărătorilor dreptul de a anula un contract de vânzare a unei maşini dacă se constată că au fost înșelați. Iată despre ce este vorba.

Atenţie şoferi! Nicio maşină nu va mai putea fi vândută fără acest document: "Este obligatoriu"
Sursa foto: Hepta/ Petrisor Iordan
de Claudia Popovici    |    23 Feb 2022   •   23:34

Pandemia COVID a determinat jumătate dintre șoferii români să își modifice planurile de cumpărare a unei mașini și să aleagă o mașină mai ieftină sau să amâne achiziția.

Mai mult, ultimele analize efectuate în domeniu arată că 12,5% din automobilele second-hand vândute în România au kilometrajul dat înapoi.

Pentru a preîntâmpina aceste demersuri un grup de parlamentari a venit cu o propunere care le oferă cumpărătorilor dreptul de a anula un contract de vânzare a unei maşini dacă se constată că au fost înșelați.

Mai exact, conform proiectului de lege, mecanicii auto ar putea fi obligați, de fiecare dată când mergem cu maşina în service să noteze în platforma electronică a registrului auto câți kilometri avem la bord, dar şi seria de şasiu. 

Astfel, nicio maşină rulată nu va mai putea fi vândută fără un certificat care să ateste că nu avem kilometrajul măsluit.

Dacă legea trece, șoferii care fac asta ar putea să devină infractori, iar pedepsele pentru ei sunt între o lună şi un an de închisoare. La fel şi pentru cei care circulă cu un odometru defect.

 "Dacă consideră şi cumva informaţiile pe care i le-a prezentat în primă instanţă cel care îşi vinde autovehiculul nu sunt reale, cu siguranță are dreptul să facă acest lucru. E un document obligatoriu, să spunem aşa", a declarat Toma Petcu, inițiator, senator PNL, potrivit observatornews.ro

Șoferii vor putea obține acest document gratuit

 "Nu este prevăzută niciun fel de taxare. O să prindem în mod expres şi la Camera Deputaţilor ca să se prevadă acest lucru", afirmă Toma Petcu. 

5 sfaturi pentru a cumpăra o mașină rulată în mod inteligent

Reprezentanțele vând mai multe vehicule folosite decât cele noi și există câteva avantaje distincte în cumpărarea unei mașini second hand.

Utilizează puterea Internetului

Înainte de a începe căutarea, ar trebui să cauți informații despre fiecare dealer de mașini second hand. Sigur ai auzit povești de groază de la prieteni și rude care au achiziționat o mașină uzată de la un dealer de mașini second hand mai puțin reputat.

Aici internetul devine aliatul tău valoros. Parcurge lista și asigură-te că fiecare dealer are un site web. 

De asemenea, poți utiliza site-uri web de recenzii precum cele operate de Google, Yahoo și alte terțe părți. Lipsa recenziilor poate arăta că dealerul în cauză nu pune preț pe afacerea cu mașini uzate.

În schimb, un număr mare de recenzii vor arăta că reprezentanța de mașini second hand are o afacere mare. 

Folosirea internetului pentru a face cercetări despre dealerii auto te va ajuta enorm în experiența ta.

Fă-ți temele

Un alt avantaj profunzimea informațiilor disponibile pe fiecare marcă și model de pe piață.

Fiecare producător auto menține un site web care îți va oferi informații despre modelele și echipamentele sale, inclusiv tipul de motor, kilometrajul estimat, prețul de vânzare cu amănuntul sugerat de producător, dimensiuni și caracteristicile interioare și exterioare. 

Ar trebui să îți faci timp să citești aceste site-uri web pentru a avea o idee despre tipul de vehicul de care ai nevoie. 

Cunoaște diferența dintre folosit și pre-deținut

Fiecare mașină care a avut un proprietar anterior este o mașină uzată. Pentru a fi considerat folosit, un vehicul trebuie să treacă printr-o serie de teste stricte pentru a-i asigura fiabilitatea, de către mecanici instruiți de la reprezentanță. 

De asemenea, majoritatea dealerilor care oferă vehicule second-hand vor furniza un raport VIN.

Acestea includ informații esențiale despre proprietatea anterioară a mașinii, orice accidente și alte date care vor fi necesare pentru a determina calitatea vehiculului. 

Ia-l pentru un Test Drive

Înainte de a cumpăra orice vehicul second hand, insistă să poți lua mașina pentru un test de conducere. Dacă ai un prieten care este mecanic sau are experiență în acest domeniu, ia-l cu tine la plimbare. 

Dacă dealerul este reticent să te lase să faci un test drive, aceasta este o problemă. 

Dealerii de renume îți vor permite întotdeauna să testezi mașina uzată pe care vrei să o cumperi și, adesea, vor accepta ca un tehnician independent să efectueze și o revizuire a vehiculului. 

Alege cu grijă dealerul

După cum s-a menționat anterior, dealerii de mașini second hand nu sunt egali. Adesea, cei mai buni au o relație de franciză cu un mare producător de automobile și se vor ocupa și de vânzarea de mașini noi. 

Ei vor avea un site web și o istorie lungă în afacerile cu mașini second hand, cu o reputație de integritate și de tratare corectă. 

În plus, cei mai buni dealeri de mașini vor oferi și vehicule certificate, pe lângă cele uzate. 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close