Antena 3 CNN Actualitate Silvicultorii protestează joi în faţa guvernului, privind decizia de privatizare a pădurilor: "Este un act de sabotaj"

Silvicultorii protestează joi în faţa guvernului, privind decizia de privatizare a pădurilor: "Este un act de sabotaj"

Silvicutorii protestează în faţa Guvernului, nemultumiţi de decizia privatizării pădurilor. Sindicaliştii solicită Parlamentului României să nu valideze legislaţia "care destructurează proprietatea publică din ţara noastră".

Silvicultorii protestează joi în faţa guvernului, privind decizia de privatizare a pădurilor:  "Este un act de sabotaj"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Alina Tănase    |    Alexandra Cojoianu    |    12 Ian 2023   •   11:48

La protestul de la Palatul Victoria sunt aşteptaţi peste 5000 de silvicultori. Aceştia cer guvernanţilor să nu privatizeze pădurile. 

Jandarmii sunt în alertă şi pregătiţi să intervină, în cazul în care vor exista incidente.

"Suntem astăzi în formaţie completă, circa 5000 de colegi silvicutori adunaţi din toată ţara ne încurcă un pic vremea, dar trebuie neapărat să tragem un puternic semnal de alarmă cu privire la un proiect de lege susinut iniţiat de către Guvernul României, promovat pe repede înainte în doar cinci zile de la momentul la care a fost postat pe site-ul secretariatului general al Guvernului prin acest proiect de lege adoptat de către Guvern în data de 19 decembrie.

Se propune, practic, o reorganizare masivă a tuturor regiilor autonome ale statului român, dintre care şi Regia Naţională a pădurilor Romsilva.

"Temerea noastră este că prin acea separare pe care legea o propune a activităţilor de serviciu public de activităţile economice. Activităţile economice vor fi transformate în societăţi pe acţiuni, în societăţi pe răspundere limitată, iar Statul Român la un moment dat va vinde aceste acţiuni şi practic vom ajunge la situaţii în care pădurile ţării vor fi administrate, exploatate de către societăţi comerciale, de către SRL-uri şi vor fi cel mai probabil înstrăinate către grupuri de interese care îşi vor permite să cumpere pachete majoritare la aceste societăţi.

Este un act extraordinar, este un act de sabotaj la adresa pădurilor României. Statul Român mai deţine patrimoniu doar 46% din întreaga suprafaţă de fond forestier existentă la nivel naţional, circa 3,1 milioane de hectare, iar aceast proiect de lege pus pe repede înainte şi promovat de către Guvernul României are drept motivare o negociere în PNRR-ul şi nişte recomandări făcute de OCDE", a transmis Silviu Geană, preşedintele sindicatelor Silva.

Reacţia unui reprezentant al Partidul Social Democrat

În cadrul unui interviu telefonic, în direct la Antena 3 CNN, Gabriel Zetea, membru Partidul Social Democrat (PSD), a vorbit despre legea pentru care protestează silvicutorii.

"Trei milioane de hectare sunt în acest moment în proprietatea Romsilva, care este o regie autonomă. Sigur, Partidul Social Democrat și vă spun acest lucru cu multă certitudine și cu multă seriozitate, nu va fi niciodată de acord cu nicio discuție publică care să fie dusă despre o așa-zisă privatizare pădurilor aflate în proprietatea statului român. Sub nicio formă. Există în acest moment o problemă cu adevărat. Acum doi ani de zile știm cu toții, atunci când la guvernare se afla PNL și USR, s-a scris PNRR-ul, celebrele jaloane care trebuie respectate de către actualul guvern al României, iar acolo s-a scris un lucru foarte clar care spune transformarea regiilor autonome, care sunt un fel de societăți comerciale ale statului român, în societăți comerciale care să fie fie sub formă de acțiuni, fie societăți comerciale cu răspundere limitată", a declarat Gabriel Zetea.

De asemenea, deputatul Zetea a mai vorbit şi despre structura companiei Romsilva.

"Deci, asta înseamnă, în cazul Romsilva de de exemplu, ruperea acestei companii într-o companie care să pe de o parte să administreze într-o societate averea statului, ar alta care se ocupă de comercializare a materii lemnoase care ar rezulta în urma întreținerii pădurilor. Vorbim despre 1000000000 un proiecul, un miliard de metri cubi de lemn cu o valoare ce depășește 100000000000 de euro și practic noi am fi în stare sau cei care inițiază aceste lucruri ar fi stare să dea aceste aceste milioane de hectare de pădure pentru câțiva bani de la Comisia Europeană. Eu nu știu ce a fost în capul celor care au scris toate aceste lucruri în PNRR acum doi ani de zile sigur, sunt de dreapta și sunt și gândesc diferit din punct de vedere economic sau felului în care este gestionată abutia națională și statul român atunci când se află la guvernare. Cei de dreapta, atunci când se află la guvernare, încearcă de fiecare dată privatizări, încearcă să slăbească puterea statului și atunci când vine Partidul Social de Democrat la guvernare, pentru că avem o altă viziune economică față de ei, încercăm întărirea poziției statului român", susţine Gabriel Zetea.

Totodată, politicianul a dat asigurări că în cadrul discuţiei nu se vorbeşte doar depre o posibilă privatizare a pădurilor ci a "tuturor regiilor autonome din toată ţara".

"De aceea prezentă în acest moment a PSD-ului la guvernare garantează faptul că nu vom discuta despre privatizarea pădurilor României așa cum și-a dorit USR-ul sau PNL-ul. Acest acest proiect face o referire mai largă, nu în mod special la Romsilva, la cea care gestionează pădurile, face o referire la toate regiile autonome din toată țara și aici pot să intre foarte multe alte tipuri de societăți comerciale, de exemplu, cum sunt aeroporturi", a transmis deputatul.

×
Subiecte în articol: Romsilva privatizare paduri deputat PSD
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close