Antena 3 CNN Actualitate Proteste în România. Mii de oameni au ieșit în stradă împotriva noilor restricții. Manifestația din Piaţa Victoriei, prelungită până noaptea târziu

Proteste în România. Mii de oameni au ieșit în stradă împotriva noilor restricții. Manifestația din Piaţa Victoriei, prelungită până noaptea târziu

Proteste faţă de noile restricţii impuse de autorităţi, în Bucureşti şi numeroase alte oraşe din ţară. Acest nou val de reacţii vine după ce mii de oameni au ieşit duminică noaptea în stradă. Ei au sfidat, astfel, noile limitări impuse de Guvern, care interzic circulaţia după ora 20.00 şi obligă la închiderea magazinelor la ora 18.00, în funcţie de rata de infectare de la nivelul localităţilor.

Proteste în România. Mii de oameni au ieșit în stradă împotriva noilor restricții. Manifestația din Piaţa Victoriei, prelungită până noaptea târziu
Sursa foto: Agerpres
de Adrian Iclozan    |    Alexandra Ghețea    |    Andrei Grigore    |    Cristina Ştefan    |    29 Mar 2021   •   20:21

Proteste în România. Presupuşi membri ai galeriilor de fotbal au aruncat cu petarde în Piaţa Victoriei

Mai mulţi indivizi care venit, luni, la protestul din Piaţa Victoriei au detonat petarde, anunţă Antena 3, care arată că respectivii sunt, cel mai probabil, membri ai galeriilor de fotbal.

Cei care au aruncat petarde sunt poziţionaţi în zona de unde au venit protestatarii din Piaţa Universităţii. Asta, în timp ce în zona centrală a Pieţei Victoriei, protestul a continuat paşnic.

A existat un moment în care protestatarii au dat foc măştilor, a menţionat corespondentul Antena 3.

Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a confirmat, indirect, într-o intervenţie la Antena 3, că anumiţi participanţi la protest sunt din galeriile echipelor de fotbal.

"Există comportamente specifice unor facţiuni, pe care nu vreau să le categorisesc", a spus Iacob, care a adăugat că "nu sunt probleme la adunarea de protest" şi a estimat că "toată lumea va ajunge în siguranţă acasă".

Proteste în România. Raed Arafat, mesaj pentru protestatari: "Cei care urlă și nu le plac măsurile să ne spună cum văd ei treaba"

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, le-a transmis, luni, protestatarilor anti-restricţii că "orice rudă a lor poate fi mâine victima acestui virus”.

Declaraţia secretarului de stat vine în contextul în care, în Bucureşti şi în multe alte orașe, oamenii au ieșit în stradă sfidând măsurile impuse de autorități privind pandemia cu COVID-19.

"Cei care urlă și nu le plac măsurile să ne spună cum văd ei treaba... Noi sfătuim să fie multă lume la telemuncă ca să protejăm transportul public. La DSU oamenii muncesc la distanță, alții vin la 6.30, alții vin după. Împreună putem să decalăm și să facem acest efort, să reducem aglomerația în momentele cheie", a adăugat șeful DSU. 

"Dacă continuă lumea să vină, să se îmbolnăvească, se blochează spitale. Cei care urlă că nu vor măsuri să înțeleagă", a continuat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, infecțiile cresc în mare parte din județe, cu excepția Timișului, care luni a avut o ușoară scădere. Arafat nu exclude ca Bucureștiul să ajungă, în câteva zile, la o rată de infectare de 7,5 la mie.

Proteste în România. Zeci de adolescenți au format un zid uman pe șosea, la protestul anti-restricții din Brăila

Peste 1000 de brăileni au ieșit, luni seara, la protest împotriva noilor restricții dispuse de autorităţi.

Circulația a fost blocată de adolescenți care au ieșit pe carosabil și au făcut zid uman in fața mașinilor de la jandarmerie, blocând și coloanele de mașini de pe șosea.

Luni, brăilenii au ieșit vizibil mai mulți decât în serile precedente, interzicerea circulației după ora 20.00 fiind principala lor nemulțumire.

Grupul de protestatari a fost format în special din tineri și adolescenți, mulți dintre ei fără mască de protecție.

Aceştia au pătruns pe carosabil și au blocat circulația pe Calea Călărașilor, după ce făcuseră același lucru și pe Șoseaua Buzăului, potrivit presei locale.

Proteste în România. A fost ocupată Piaţa Victoriei

Participanţii la protestul anti-restricţii din Bucureşti au ocupat, luni seara, în jurul orei 20.15, centrul Pieţei Victoriei.

Proteste în România. Gabriela Firea, după ce protestatarii au ocupat Piaţa Victoriei: Fac apel la forţele de ordine

Prim-vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, a comentat, luni, la Subiectiv, protestele anti-restricţii din România.

În contextul în care protestatarii au reuşit să ocupe Piaţa Victoriei, Firea a estimat că o intervenţie în forţă pentru degajarea zonei va dovedi faptul că Jandarmeria şi Poliţia acţionează pe baza unor duble standarde.

"Dacă forţele de ordine vor înţelege să rezolve problema alungându-i şi bătându-i pe protestatari, în timp ce la alte proteste doar supravegheau zona, înseamnă că avem dublă măsură", a spus prim-vicepreşedintele PSD, luni, la Antena 3.

Proteste în România. Liderul sindicatului de la Metrou, Ion Rădoi, a venit în Piaţa Victoriei

Preşedintele USLM, Ion Rădoi, a venit, luni seara, în Piaţa Victoriei. Purtând un steag tricolor şi având faţa acoperită de mască, Rădoi spune că a venit să protesteze pentru faptul că cei de la guvernare nu îi respectă promisiunile.

Ion Rădoi: "Sunteţi mulţumiţi că vi se propune să vi se ia din salarii? Că se propune să vi se reducă locurile de muncă? Din păcate, este o miniciună (rezolvarea situaţiei de la metrou). Aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Cum spune românul, când vânturi furtună culegi vânt. Sau invers!"
Reporter: "Luaţi în calcul un alt protest? Va fi oprită iar circulaţia trenurilor dacă nu ajungeţi la o înţelegere cu Metrorex şi ministrul Transporturilor?"
Ion Rădoi: "Fiţi sigură că da!"

Sindicatul  condus de Rădoi a blocat, vineri, pentru aproape întreaga zi, circulaţia metrolui în Capitală.

Protestul, care s-a încheiat după negocieri derulate la prefectură, a fost declanşat din cauză că Metrorex a luat decizia îndepărtării societăţilor comerciale care activează în spaţiile de tranzit pentru călători.

Aceste firme plătesc chirii care se duc în proporţie de trei sferturi la compania sindicatului condus de Rădoi.

Proteste în România. Sute de persoane protestează, luni seara, la Bucureşti în faţa Guvernului

Protestatarii plecaţi din Piaţa Universităţii au făcut joncţiunea cu cei din Piaţa Victoriei.

Luni seara, la ora 20, erau sute de persoane adunate în faţa sediului Guvernului care solicitaul eliminarea restricţiilor recent introduse.

Cei mai mulţi dintre participanţi nu purtau mască. Ei erau supravegheaţi cu atenţie de un dispozitiv numeros de jandarmi.

Proteste în România. Protestatarii de la Universitate au pornit, luni seara, spre Piaţa Victoriei

Oamenii care s-au adunat, luni, în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de restricţiile impuse de autorităţi în contextul pandemiei s-au pus în mişcare, ordonat, spre Piaţa Victoriei, unde se află alte persoane care protestează.

Mişcarea protestatarilor de la Universitate către Piaţa Victoriei a început puţin după ora 19. Pe traseul lor către Piaţa Victoriei, participanţii la protest au fost flancaţi de jandarmi.

Proteste în România. La Iaşi, protestatarii au escaladat statuia lui Al. I. Cuza

Între 100 şi 200 de persoane protestau, luni, ani-restricţii, în municipiul Iaşi. Mai mulţi participanţi s-au urcat pe statuia lui Alexandru Ioan Cuza.

La Braşov, protestatarii s-au adunat în faţa Prefecturii.

Circa 100 de persoane aşteptau să facă joncţiunea cu alţi 200 de oameni porniţi în marş prin oraş spre sediul instituţiei.

Proteste în România. George Simion: "Refuzăm să stăm închişi în casă!"

În Piaţa Universităţii din Bucureşti a venit, luni seara, şi co-preşedintele AUR, care a spus că se alătură protestului "în calitate de demnitar al statului român, lipsit de posibilitatea de a se exprima în Parlament".

"Sunt români sunt abuzaţi de forţele de ordine, sunt români care ies la această oră în toate oraşele ţării. Suntem singurul partid parlamentar care se opune acestor măsuri idioate. De ce trebuie închise sălile de sport? De ce trebuie închise magazinele la ora 18? Ce s-a făcut timp de un an? Nu s-a făcut nimic. Acum există vaccinul. Cred că cei care fac vaccinul nu mai au nicio problemă să iasă în spaţiul public. De ce trebuie să stăm închişi în case?

Refuzăm să stăm închişi în case. Aşteptăm ca măsurile aberante să nu se mai aplice. Şi dacă suntem sfidaţi în continuare, aşteptăm ca actualul arc de guvernământ să devină fost.

Este timpul ca aceia care vor să ne fure libertatea să ne părăsească. Nu prin politica pumnului în gură va face preşedintele Iohannis înţelegere cu românii. Românii ies în stradă pentru că s-au săturat de Iohannis, de Cîţu şi de acest circ", a spus liderul AUR.

Proteste în România. În Satu Mare, oamenii au purtat măşti la protestul anti-mască

Mai puţin de 20 de persoane au protesat împotriva restricţiilor la Satu Mare. Cu mesaje scrise la adresa secretarului de stat Raed Arafat, protestatarii au purtat, cei mai mulţi dintre ei, măşti de protecţie (foto galerie). 

Proteste şi la Timişoara, unde circa 100 de persoane au ieşit, luni după-amiază, în stradă, la proteste anti-restricţii.

Proteste în România. Oamenii au incendiat măşti la Sibiu

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, luni seară, în Piața Mare din Sibiu. Unii au dat foc măștilor de protecție.

Unul dintre protestatari a înjurat și a făcut gesturi obscene în direcția Primăriei. Acesta a fost îmbrâncit, moment în care au intervenit jandarmii. Tânărul recalcitrant i-a înjurat și pe aceștia și a fost băgat în duba jandarmeriei.

Oamenii au plecat din Piața Mare spre principalele bulevarde ale orașului, urmând traseul avut de fiecare dată la marile proteste.

Majoritatea celor 200 de persoane nu poartă măști.

Ei au strigat "Arafat judecat pentru cei legați de pat", "Demisia" şi "Ieșiți din casă, e și țara voastră".

Către seară, numărul sibienilor participaniţi la protest a ajuns la circa 400.

La Botoşani, oamenii au cântat "Noi suntem români" şi au aprins fumigene, relatează Antena 3 (foto următoare).

Proteste în România. Zeci de oameni s-au adunat în pieţele marilor oraşe 

În cursul după-amiezii, grupuri de oameni care numărau iniţial zeci de oameni au început să se formeze în Bucureşti, Constanţa sau Iaşi.

În Constanţa, protestatarii nu poartă măști de protecție și au afișe cu mesajul „Libertate, te iubim”.

La Alba Iulia, câteva zeci de persoane s-au adunat în zona Prefecturii și mărșăluiesc, având mesaje în care cer libertate.

În Piața Tricolorului din Bacău la fel s-au adunat câteva zeci de persoane care strigă „Libertate!”.

Proteste similare au loc la Ploiești, Brașov şi Cluj-Napoca. În mare parte, oamenii cer libertate pentru industria ospitalităţii, grav afectată de restricţiile asociate cu pandemia.

În București, protestatarii s-au adunat în Piața Universității. Un tânăr a fost luat pe sus de jandarmi și târât până la dubă pentru că nu purta mască și pentru că a refuzat să se legitimeze.

Proteste în România. La Bucureşti, în Piaţa Universităţii, Un bărbat care nu purta mască a fost băgat în dubă de jandarmi

Un participant la protestul anti-restricţii, în desfăşurare luni după-amiază în Bucureşti, la Piaţa Universităţii, a fost ridicat de jandarmi şi băgat în dubă, pentru a fi dus la secţia de poliţie.

Din primele informaţii, bărbatul în cauză nu purta mască şi ar fi refuzat să se legitimeze. El a fost imobilizat şi târât spre dubă de 6-7 jandarmi.

Potrivit Antena 3, cel reţinut nu avut un compotament ciudat iar incidentul a fost declanşat de refuzul său de a se legitima.

Un al doilea bărbat, martor la incident, era legitimat de oamenii legii după reţinerea protagonistului.

Câteva zeci de persoane participau, luni după-amiază, la protestul anti-restricţii de la Universitate.

×
Subiecte în articol: proteste restricţii România
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close