Antena 3 CNN Actualitate Prozatorul şi jurnalistul Răsvan Popescu a lansat primul volum de poezie: "Pisici pe acoperiş"

Prozatorul şi jurnalistul Răsvan Popescu a lansat primul volum de poezie: "Pisici pe acoperiş"

Prozatorul, scenaristul şi jurnalistul Răsvan Popescu şi-a lansat vineri primul volum de pozie intitulat Pisici pe acoperiş, la Târgul Gaudeamus. Demersului său literar a fost remarcat şi apreciat de critici.

Prozatorul şi jurnalistul Răsvan Popescu a lansat primul volum de poezie: "Pisici pe acoperiş"
de Georgiana Adam    |    21 Noi 2020   •   10:20

"În urmă cu doi ani m-am apucat să scriu poezii în revista Convorbiri Literare de la Iaşi, după ce, până atunci, nu publicasem decât proză, publicasem memorialistică, romane, chiar şi scenarii de film.

Şi pentru că, probabil, la un punct s-a produs ceva, s-a întâmplat o decantare, nu-mi dau seama, nu m-a mai tentat, am pus proza deoparte şi am zis hai să încerc şi altceva. Şi având această posibilitate, această colaborare cu revista Convorbiri Literare, în vreo doi ani de zile s-au adunat poeziile", a declarat Răsvan Popescu.

Răsvan Popescu spune că în versurile sale sunt prezente întâmplările şi persoanele care i-au marcat copilăria.

"E o carte-mărturie, dar mărturie prin mijloacele poeziei. E o carte-mărturie a lucrurile care, pe mine m-au marcat, dar în acelaşi timp mulţi se vor regăsi în ea.

În fiecare poezie, spun o mică poveste. De la oameni pe care i-am cunoscut, de la oameni care, pe vremuri, însemnau un fel de stâlpii comunităţii", a explicat Răsvan Popescu.

Criticii literari au apreciat volumul de debut şi l-au încurajat să continue să scrie versuri.

"Cartea confirmă această întârziată chemare, întârziată între ghilimele, încărcată de nostalgii din lumea copilăriei regăsite la maturitate în bătătura îmbătrânită a satului", a precizat criticul literar, Cassian Maria Spiridon.

"Răsvan Popescu face în Pisici pe Acoperiş ceea ce trebuie să facă un poet adevărat: să depună mărturie cu viaţa sa transfigurată în poezie despre vremea şi lumea prin care a trecut", a fost şi reacţia criticului literar Ioan Holban.

"Versul curge de la sine. Ar trebui să mai scrie poezie", a declarat poetul Adi Cristi.

Lansarea cărţii Pisici pe acoperiş a avut loc în cadrul Târgului Gaudeamus, organizat online anul acesta.

×
Subiecte în articol: Răsvan Popescu
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close