Antena 3 CNN Actualitate Psiholog, avertisment sumbru: "Oamenilor li se vor face implanturi cerebrale pentru optimizarea funcţiilor cognitive"

Psiholog, avertisment sumbru: "Oamenilor li se vor face implanturi cerebrale pentru optimizarea funcţiilor cognitive"

Daniel David, psiholog şi rector al Universității Babeș-Bolyai (UBB), din Cluj-Napoca, este de părere că în 5-10 ani dezvoltarea tehnologiei va avea în vedere şi implanturile cerebrale pentru optimizarea oamenilor.

Psiholog, avertisment sumbru: "Oamenilor li se vor face implanturi cerebrale pentru optimizarea funcţiilor cognitive"
Sursa foto: Facebook | GettyImages
de Claudia Popovici    |    07 Noi 2023   •   18:23

Potrivit psihologului şi rectorului Universității Babeș-Bolyai (UBB), Daniel David, implanturile cerebrale utilizate acum în scop patologic pentru a trata epilepsia rezistentă la tratamentele clasice, sau pentru diverse forme de parkinson, vor fi folosite pentru a optimiza atenția, memoria sau alte funcții cognitive la nivelul societății umane. 

"Tehnologia o să creeze noi valori la care nici nu ne gândim acum, noi trebuințe care nici nu ne trec prin cap, noi interese la care nici nu visăm în acest moment (…)

Dar când se întâmplă aceste mișcări, oamenii ar trebui să conștientizeze că se va întâmpla o schimbare, ca să poată alege liber.

Oricât ne dam peste cap, în 5 sau 10 ani o sa avem implanturile cerebrale. Deja le avem. Deocamdată le folosim pentru a trata epilepsia rezistentă la tratamentele clasice, le folosim pentru diverse forme de parkinson”, a arătat psihologul, Daniel David la Rethink Summit de la Poiana Braşov, subliniind că acest demers ar trebui "să fie o chestie transparentă în care omul să poată să aleagă dacă merge spre acea schimbare a umanității sau nu".

În acest context, psihologul trage un semnal de alarmă precizând că trebuie să avem grijă ca aceste transformări să nu producă polarități sau războaie între noi.

"Pentru a ne optimiza atenția, a ne optimiza memoria, a optimiza alte funcții cognitive. Și n-are sens să trăim cu iluzia că nu se va întâmpla sau că prin etică sau științe sociale o sa blocăm lucrul ăsta. Nu, o să apară integrarea fizic cyber.

Întrebarea este: cum facem, și aici iar mă întorc la zona de etică și științe sociale, ca aceste dezvoltări să nu producă polarități? Adică să nu fie unii oameni care să-și permită o astfel de tehnologie și alți oameni care n-o să-și permită o astfel de tehnologie și o să apară în specia umană niște categorii foarte diferite care se vor război între ele. Asta este o problemă serioasă de etică și științe sociale, a mai spus psihologul şi rectorul UBB, Daniel David, pentru ziarulprofit.ro.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close