Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: Prin survolarea bazei din Lituania în timpul vizitei premierului spaniol, Rusia transmite un avertisment

Radu Tudor: Prin survolarea bazei din Lituania în timpul vizitei premierului spaniol, Rusia transmite un avertisment

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a comentat la Antena 3 incidentul provocat, joi, de Moscova, care a trimis o aeronavă în zona bazei militare unde președintele Lituaniei și premierul Spaniei susțineau o conferință de presă.

Radu Tudor: Prin survolarea bazei din Lituania în timpul vizitei premierului spaniol, Rusia transmite un avertisment
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iul 2021   •   14:44

Radu Tudor crede că Rusia vrea să arate statelor NATO că nu intenționează să trateze Alianța ca partener de dialog, ci ca adversar.

"Din păcate, se țin lanț aceste provocări ale Rusiei, îndreptate împotriva aeronavelor NATO, a demnitarilor NATO și a tuturor celor implicați în exerciții militare pe flancul estic. Nu este doar o atitudine neprietenoasă, ci și un avertisment din partea Rusiei că toate cererile de dialog și de comportament cu respectarea legilor și a dreptului internațional sunt, pur și simplu, ignorate.

NATO vrea ca Rusia să fie un partener de dialog dar, din păcate, astfel de mesaje și de comportamente, cum am văzut astăzi, ne avertizează că Rusia nu vrea, sub nicio formă, să aibă un partener de dialog în NATO, ci vrea, mai degrabă, să aibă un adversar.

Este împotriva dorinței noastre, ca aliați, dar nu avem ce face și trebuie să luăm notă de acest comportament agresiv. Aș spune că ceea ce s-a întâmplat astăzi este fără precedent - să survolezi într-o manieră extrem de agresivă conferința de presă a unui prim-ministru dintr-o țară NATO.

Sper că va fi o reacție NATO. Am transmis până în prezent foarte multe semnale, și din partea NATO, și din partea țărilor membre. Sperăm ca genul acesta de atitudini să fie de domeniul trecutului. Vrem ca Rusia să revină la masa dialogului și la respectarea legii", a spus jurnalistul.

Premierul Spaniei și președintele Lituaniei, evacuați dintr-o bază survolată de un avion rus

Premierul spaniol Pedro Sanchez și președintele lituanian Gitanas Nausėda au fost evacuați, joi dimineață, dintr-o bază militară și duși la adăpost, după ce aceasta a fost survolată de o aeronavă rusă, transmite Antena 3.

Cei doi lideri participau la o conferință de presă la baza aeriană Siauliai, situată pe teritoriul lituanian.

Alerta de securitate a survenit în timpul discursului susținut de președintele lituanian, semnalează versiunea în limba engleză a cotidianului El Pais.

Imaginile echipelor de televiziune surprind agitația agenților însărcinați cu securitatea celor doi demnitari.

După ce s-a dat alarma, două avioane de luptă Eurofighter s-au ridicat de la sol pentru a intercepta aparatul rus.

Conferința de presă comună a fost reluată după 25 de minute.

"A fost o situație reală care arată importanța prezenței noastre aici", a comentat Pedro Sanchez.

Surse militare citate de publicația spaniolă cred că Rusia a declanșat intenționat alerta de securitate cu ocazia vizitei premierului spaniol.

El Pais menționează că în ultimele 18 zile nu au mai fost semnalate incidente de acest tip însă rușii obișnuiesc să le provoace cu ocazia exercițiilor militare NATO sau a vizitelor autorităților europene.

Foto: avion militar rus Su-35

×
Subiecte în articol: radu tudor NATO Rusia Lituania
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close