Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: "Incidente precum cel din Polonia se pot întâmpla și în România. Cred că ieri am asistat la o imensă provocare a Rusiei"

Radu Tudor: "Incidente precum cel din Polonia se pot întâmpla și în România. Cred că ieri am asistat la o imensă provocare a Rusiei"

Realizatorul și analistul militar Radu Tudor a comentat la Antena 3 CNN ultimele evoluții în urma incidentului în care o rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei și a ucis doi oameni.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Noi 2022   •   16:02

SUA, Polonia și NATO au transmis, miercuri, că analizele preliminare spun că racheta a fost lansată de apărarea antiaeriană ucraineană, în replică la masivul atac aerian efectuat, marți, de Rusia.

NATO a subliniat responsabilitatea implicită a Rusiei pentru incidentul din Polonia.

Radu Tudor: "Bombardamentul Rusiei, cauza principală a incidentului din Polonia"

"Rusia a lansat ieri o ploaie de rachete asupra Ucrainei: mai mult de 100 de rachete de croazieră. Majoritatea acestor rachete au fost anihilate de apărarea ucraineană.

În efortul de apărare și de eliminare a rachetelor rusești, apărarea antiaeriană a Ucrainei a lovit o rachetă rusească și din coliziunea celor două proiectile au rezultat bucăți, fragmente de rachetă care au căzut pe teritoriul Poloniei și care au generat acel incident.

În momentul de față, ceea ce știm sigur cu toții este că bombardamentul Rusiei asupra Ucrainei a fost cauza principală a acestui incident.

E foarte important că secretarul general al NATO a precizat că nu identifică un atac țintit, premeditat, al Rusiei asupra teritoriului NATO. Asta e partea cea mai liniștitoare.

Radu Tudor: "Suntem avertizați că astfel de incidente pot avea loc și în România"

A făcut un apel ca Rusia să redevină o țară responsabilă, pentru că din cauza acestui război declanșat de ea se întâmplă astfel de incidente.

Am mai avut acum două săptămâni, pe teritoriul Republicii Moldova, un incident similar. Au fost atunci, din fericire, doar pagube materiale.

Ieri s-a întâmplat pe teritoriul Poloniei și au murit 2 oameni.

Suntem avertizați că dacă Rusia continuă aceste bombardamente, aceste lansări de rachete la limita frontierei cu NATO, astfel de incidente, cum s-a întâmplat ieri în Polonia, se pot întâmpla mâine și în România.

Se pot întâmpla mâine la orice graniță a unui stat membru NATO cu Ucraina, pentru că Rusia este din ce în ce mai agresivă, din ce în ce mai periculoasă: vizează obiective civile, vizează o campanie de teroare și nu își păstrează, fie din incompetență, fie din lipsă de precauție, limitele acestor bombardamente, pentru ca rachetele să nu ajungă la frontiera NATO.

Radu Tudor: "Cred că rușii o fac intenționat, pentru a semnala că sunt gata de război cu Occidentul"

Dar senzația mea este că o fac intenționat și că ceea ce s-a întâmplat ieri a avut mai degrabă caracterul unei imense provocări și al unui avertisment, cum că ei sunt gata să declanșeze un război cu Occidentul. 

Dacă Rusia va lovi în continuare cu rachete de croazieră la un kilometru de frontiera NATO și în urma acestor rachete vor rezulta incidente similare de celui din Polonia, atunci situația nu are cum să nu fie complicată.

În cazul în care coliziunile dintre rachetele de apărare ale Ucrainei și cele agresoare ale Rusiei se întâmplă în proximitatea frontierei NATO, toate țările din jurul Ucrainei ar putea avea de suferit", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Foto: Nori de fum la Liov, în vestul Ucrainei, după masivul bombardament efectuat de Rusia, marți, 15 noiembrie 2022

×
Subiecte în articol: radu tudor Polonia România Rusia NATO racheta
Parteneri
Ministrul Muncii anunță trei tipuri noi de vouchere pentru români
x close