Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila anunţă producerea unor cantităţi impresionante de iodură de potasiu în România

Alexandru Rafila anunţă producerea unor cantităţi impresionante de iodură de potasiu în România

Ministrul Sănătăţii a anunţat că România va produce o cantitate impresionantă de iodură de potasiu în perioada următoare.

Alexandru Rafila anunţă producerea unor cantităţi impresionante de iodură de potasiu în România
Sursa foto: Hepta
de Dana Musceleanu    |    07 Mar 2022   •   12:31

Antibiotice Iași va fabrica, începând de marți, o mare de iodură de potasiu, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore, a anunțat, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice. Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă o producătorul și o și-o procură. Nu cred că o să fie probleme”, spune Alexandru Rafila, întrebat cum se pregătește România în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei

Ministrul a precizat că iodura de potasiu nu e „panaceu universal, nu se ia preventiv”.

„Un necesar făcut de INSP și Comisia de Endocrinomologie din Ministerul Sănătății... este vorba de un necesar de maxim 30 de milioane de comprimate. Ele vor fi duse la direcția Sănătate publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces”, conchide Rafila.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, a transmis vineri Ministerul Sănătății.

Febra iodului a cuprins România. Farmaciile, golite de substanţa care ar putea ajuta în caz de creştere a radiaţiilor

În ultimele zile, speriaţi de perspectiva unui bombardament nuclear din partea Rusiei, românii au golit farmaciile de stocurile de iodură de potasiu existente. Şi în Bulgaria ori Polonia, situaţia este similară

"Administrarea de iod previne absorbția de către glanda tiroida a iodului radioactiv, mărește rata de eliminare a lui si reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva", a spus  medicul Tudor Ciuhodaru.

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila iodura de potasiu
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close