Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Febra iodului a cuprins România. Farmaciile, golite de substanţa care ar putea ajuta în caz de creştere a radiaţiilor

Febra iodului a cuprins România. Farmaciile, golite de substanţa care ar putea ajuta în caz de creştere a radiaţiilor

"Nu luaţi iod preventiv. Vă puteţi îmbolnăvi". Este apelul Ministerului Sănătăţii, după ce românii, panicaţi de o posibilă ameninţare nucleară, au început să golească farmaciile. În Botoşani, de exemplu, iodura de potasiu nu se mai găseşte. Medicii vin şi ei cu recomandări clare în acest moment. "Nu vă administraţi medicamente inutile, fără un consult medical".

Febra iodului a cuprins România. Farmaciile, golite de substanţa care ar putea ajuta în caz de creştere a radiaţiilor
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mar 2022   •   18:45

Ministerul Sănătăţii atrage atenția că iodura de potasiu nu trebuie utilizată preventiv, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

"În ultimele două-trei zile au crescut considerabil cererile pentru iodura de potasiu, din păcate nu se mai găseşte, nu le avem nici noi pe stoc, nici depozitele", spune o farmacistă.

În Botoşani, oamenii au început să caute iodura de potasiu în farmacii.

"Foarte mulţi vor să se aprovizioneze cu produse pe bază de iod", a declarat Monida Adăscăliţei, director DSP Botoşani.

"Cereri din oră în oră la farmacie şi fiecare persoană care te cunoaşte, te întreabă dacă ai iodură de potasiu, inclusiv cunoştinţe, telefoane. Oamenii ar trebui să ştie că pentru orice substanţă administrată trebuie să ceară acordul medicului. În situaţia iodurii de potasiu este vorba despre endocrinolog care stabileşte când şi cum poate fi această substanţă administrată", a precizat Maricica Cazacu preşedinte Colegiul Farmaciştilor Botoşani.

Unii ştiu că astfel de medicamente, administrate după ureche, pot face mai mult rău decât bine.

În acest context, chiar Ministerul Sănătăţii a venit cu recomandări.

"Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență, datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor", se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.

Probleme similare sunt şi în alte ţări precum Bulgaria şi Polonia.

"Nu luați pastile de iod fără sfatul autorităților. Există riscuri de sănătate asociate cu administrarea lor fără prescripție", aceasta este avertismentul Agenției federale belgiene pentru control nuclear.
 

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close