Antena 3 CNN Actualitate Raportul care arată gradul scăzut al civilizaţiei din România. Suntem fruntaşi la numărul de gospodării cu WC în curte şi la mortalitatea infantilă

Raportul care arată gradul scăzut al civilizaţiei din România. Suntem fruntaşi la numărul de gospodării cu WC în curte şi la mortalitatea infantilă

Raportul care arată gradul scăzut al civilizaţiei din România. Suntem fruntaşi la numărul de gospodării cu WC în curte şi la mortalitatea infantilă
Sursa foto: Foto: www.democraticunderground.com
09 Sep 2013   •   16:50
Un raport prezentat luni de Comisia Europeană arată că România se află pe primul loc în clasamentul statelor cu gospodării care au WC-uri în curte.

40,7% din români au WC-urile în curte, în comparaţie cu doar 25% din populaţia Bulgaria. Pe locul al treilea se află Letonia, cu 15,8%.

Statele care se află la polul opus sunt cele nordice, printre care Danemarca, Spania, Olanda şi Suedia. Acolo, procentul gospodăriilor cu WC în curte este zero, informează Mediafax.

Ţara noastră conduce şi în clasamentul mortalităţii infantile, cu 9,4% în 2011, chiar dacă situaţia s-a îmbunătăţit faţă de 2001, când nivelul era de 18,4%. Pe poziţia a doua se află Bulgaria, cu 8,5%. Media europeană este de 3,9% la o mie de naşteri.

Acelaşi raport arată că 29% dintre români se confruntă cu privaţiuni materiale severe. Românii sunt devansaţi la acest capitol doar de bulgari (44%) şi letoni (31%).

Românii sunt depăşiţi doar de letoni în privinţa greutăţilor întâmpinate atunci când apelează la serviciile medicale. În 2011, 9,8% din femeile din România şi 14% din bărbaţi au reclamat limitarea accesului la serviciile medicale, din diverse motive: preţul prea ridicat, distanţa mare între domiciliu şi unitatea spitalicească sau timpul îndelungat pentru cei înscrişi pe listele de aşteptare.

Referitor la numărul persoanelor care ating vârsta de 65 de ani, România se află pe locul al patrulea, după Lituania, Letonia şi Ungaria. Trei regiuni din România apar în clasamentul privind speranţa scăzută de viaţă la bărbaţi: sud-est (69,5%), nord-est (69,6%) şi Muntenia (69,7%).

Cel mai mult trăiesc bărbaţii din regiunea italiană Emilia-Romagna - 80,4%. Femeile din vestul României (76,9), din nord-est (77,2), nord-vest (77,2%) şi Oltenia (77,3%) sunt şi ele la coada clasamentului privind speranţa de viaţă.

Comisia Europeană avertizează asupra faptului că actuala criză economică poate avea o influenţă negativă importantă asupra sănătăţii şi bunăstării cetăţenilor europeni.



×
Subiecte în articol: Comisia Europeana
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close