Această zi este una temută în popor. Ce nu ai voie să faci în ''Joia rea''

de D.G.    |    20 Apr 2017   •   11:11
Această zi este una temută în popor. Ce nu ai voie să faci în ''Joia rea'' Foto: freeimages.com/ Christa Schumacher-Schwarz

Joia din Săptămâna Luminată se mai numeşte şi Joia Verde, pentru că de ziua aceasta depinde recolta. Este o zi în care se cinstesc grădinile şi grânele.
Tradiţia spune că este bine să munceşti azi, altfel vei aduce asupra casei ghinionul, secetă şi dăunătorii în livezi, scrie A1.ro.

De asemenea, ca să nu ai parte de probleme, azi nu se spală şi nu se albesc rufele. Nu se lucrează la câmp, ca să nu crească iarbă pe unde nu trebuie. Nu e bine să pleci la drum, căci se spune că există risc mare să te rătăcești. Cine muncește în această zi sărăcește. Nu se face nimic și pentru a ține departe tunetele, trăsnetele, grindina și vijeliile.

În Joia din Săptămâna Luminată, care mai este cunoscută şi că „Joia rea”, se cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, două lumânări se aprind la cele 4 capete, iar în acest fel, apa este sfinţită şi apoi se varsă în fântâna din curte.

Parteneri
x close