Antena 3 CNN Actualitate Religie Bănescu: IPS Pimen va fi înmormântat la mănăstirea Sihăstria Putnei din Suceava

Bănescu: IPS Pimen va fi înmormântat la mănăstirea Sihăstria Putnei din Suceava

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe din România, Vasile Bănescu, a transmis miercuri dimineaţă un mesaj de condoleanţe după decesul lui IPS Pimen şi anunţă că fostul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor va fi înmormântat la mănăstirea Sihăstria Putnei din Suceava. 

Bănescu: IPS Pimen va fi înmormântat la mănăstirea Sihăstria Putnei din Suceava
Sursa foto: Hepta
de M.Z.    |    20 Mai 2020   •   08:54

Conform legislației în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu COVID-19, după punerea în sicriul sigilat, trupul lui IPS Pimen va fi preluat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care, împreună cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, va decide data și detaliile înmormântării.

"Înaltpreasfințitul Pimen a trecut la Domnul. 

Biserica Ortodoxă Română a pierdut astăzi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților în ultimii 29 de ani și al cărui nume, alături de ale altor înaintași ai săi, va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene. 

Gândul său mărturisit adesea are azi o reverberație aparte:

"Pentru asta am devenit preot. Să învăț a muri în fiecare zi. Ne pregătim în fiecare zi de marea întâlnire cu El".

Conform legislației în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu COVID-19, după punerea în sicriul sigilat, acesta va fi preluat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care, împreună cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, va decide data și detaliile înmormântării. 

Mormântul se află la mănăstirea Sihăstria Putnei din județul Suceava. 

În actuala situație, conform Statutului BOR, cel care va administra temporar eparhia este Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Damaschin Dorneanul", este mesajul transmis de purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe din România, Vasile Bănescu.

A murit IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor

IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a încetat din viaţă marţi seara, la 90 de ani, în timp ce se afla pe secţia de ATI a Institutului Matei Balş din Capitală.

Pimen a fost intubat în seara zilei de 1 mai, după ce starea sa s-a înrăutăţit şi a suferit complicaţii pulmonare. 

El a fost adus la Bucureşti cu un elicoper MI 8 pe 20 aprilie, alături de un alt pacient aflat în stare gravă.

Cine a fost IPS Pimen

Arhiepiscopul Pimen, pe numele de botez Vasile Zainea, s-a născut pe 25 august 1929, în satul Herăști, comuna Grebănu, în județul Buzău. 

A terminat Teologia la Bucureşti, iar la 20 de ani este uns la Mânăstirea Neamţ, sub numele de Pimen.

În ianuarie 1991, este ales arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților şi militează pentru redeschiderea mânăstirilor Voroneţ şi Humorului, închise pe perioada comunistă. 

Implicarea sa a fost recunoscută de preşedintele Emil Constantinescu care l-a decorat cu Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Mare Cruce.

Înalt Preasfinţitul Pimen a scris, un an mai târziu, o pagină importantă în istoria poporului român. La invitaţia sa, Regele Mihai I s-a întors în România după 45 de ani de exil impus de regimul comunist.

La împlinirea vârstei de 90 de ani, avea o singură dorinţă: să fie înmormânt în Bucuvina, pentru că acolo şi-a trăit cei mai frumoşi ani.

×
Subiecte în articol: Vasile Banescu
Parteneri
Imaginile momentului: Cade grindină în România!
x close