Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși
Sursa foto: Foto: crestinortodox.ro
01 Oct 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE. Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE. Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis catre ucenicul sau iubit, Epifanie: "O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?" Iar Epifanie a zis: "O vad, Parinte, si ma minunez!".

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE. Acesta este evenimentul pe care il prazanuieste Biserica astazi, spre a ne aminti ca prin nevointa si rugaciune, putem primi si noi, in greutatile vietii noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului.

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE. Amintim ca 1 octombrie este si Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. Ea a fost stabilita in mod oficial in sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE.  Sfintii Cuviosi parinti Iosif si Chiriac de la Bisericani

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE. Acesti cuviosi parinti isihasti nemteni se numara printre cei mai mari asceti ai Bisericii Ortodoxe Romane.

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE. Viata Cuviosului Iosif de la Bisericani

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE.  Acest cuvios parinte este cel dintai sihastru cunoscut in Muntele Bisericanilor si intemeietorul manastirii cu acelasi nume. S-a nascut intr-un sat din tinutul Neamt si de mic, avand inclinare spre viata calugareasca, a intrat in obstea Manastirii Bistrita. Aici a primit tunderea in monahism si a deprins de la parintii batrani viata duhovniceasca, postul si neincetata rugaciune. Vazand Cuviosul Iosif ca nu are destula liniste in Manastirea Bistrita, a luat binecuvantare de la egumenul manastirii si a plecat sa se inchine la mormantul Domnului din Ierusalim.

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE. Tropar la sarbatoarea Acoperământului Maicii Domnului

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE.  Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE.  Condac la sarbatoarea Acoperământului Maicii Domnului

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE.  Fecioara astăzi, înainte stă în Biserică şi cu cetele sfinţilor, nevăzut se roagă lui Dumnezeu, îngerii cu ierarhii se închină şi Apostolii cu proorocii dănţuiesc; că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci.

CALENDAR ORTODOX 1 OCTOMBRIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Iosif de la Bisericani;

- Sfantului Chiriac de la Bisericani;

- Sfantului Apostol Anania;

- Sfintilor Mucenici Mihail din Manastirea Zovei si a 36 de monahi;

- Sfantului Cuvios Roman Melodul;

- Sfantului Mucenic Domnin;

- Sfantului Cuvios Ioan;

- Sfantului Cuvios Grigorie Domesticul;

- Sfantului Ioan Cucuzel;

- Icoanei Maicii Domnului Cucuzelita de la Marea Lavra - Koukouzalissa;

- Icoanei Maicii Domnului Grabnic Ascultatoare de la Manastirea Dochiariu.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close