Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 13 ianuarie. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi?

Calendar ortodox 13 ianuarie. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi?

Calendar ortodox 13 ianuarie. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox pentru creştinii din întreaga lume.

Calendar ortodox 13 ianuarie. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi?
de Georgiana Adam    |    13 Ian 2021   •   09:50

Calendar ortodox 13 ianuarie. Sfintii Ermil si Stratonic au trait in tinutul Iliricului si al Dunarii de Mijloc, in timpul persecutiilor declansate de imparatul Licinius (230-325). Diaconul Ermil a fost chemat inaintea imparatului ca sa dea marturie despre necinstirea idolilor. Sfantul Ermil, ajuns in fata imparatului, a spus ca slujeste numai Dumnezeului nevazut, nu zeitatilor surde si neinsufletite, facute de maini omenesti, din lemn ori din pietre, despre care "mai curand te apuca rasul cat de neputincioase sunt, iar nu sa te inchini lor”. In urma acestei marturisiri, imparatul a poruncit sa fie batut peste fata cu un bici de metal si sa fie intemnitat.

Calendar ortodox 13 ianuarie. Dupa trei zile de stat in temnita, este intrebat daca refuza inchinare la Hristos. Pentru ca nu se leapada de cinstirea lui Hristos, este supus altor chinuri, printre care si ruperea pantecelui cu unghii de fier. In urma acestor patimiri, temnicerul Stratonic a simtit prin Duhul Sfant durerea lui Ermil si s-a ingrijit de ranile acestuia.

Calendar ortodox 13 ianuarie. Este vazut de un ostas si parat imparatului ca se ocupa de vindecarea lui Ermil. Imparatul, vazand ca cei doi nu leapada credinta in Hristos, a poruncit sa fie omorati. Au primit moartea muceniceasca, in ziua de 13 ianuarie 303, la 3 kilometri de orasul Singidunum (Belgradul de azi).

Calendar ortodox 13 ianuarie. Troparul Sfintilor Mucenici Ermil si Stratonic

Calendar ortodox 13 ianuarie. ​​​​​​​Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avnd puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Calendar ortodox 13 ianuarie. Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

- Sfantului Cuvios Iacob din Nisibe;

- Sfintilor Mucenici Pahomie si Papirin;

- Sfantului Mucenic Atanasie;

- Sfantului Cuvios Maxim Cavsocalivitul.

×
Parteneri
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viață: A băut 12 pahare de vin la o terasă
x close