Antena 3 CNN Actualitate Religie Povestea fotografiei din Bucureşti, desemnată imaginea săptămânii în „The Guardian“

Povestea fotografiei din Bucureşti, desemnată imaginea săptămânii în „The Guardian“

Cotidianul „The Guardian“ a ales pentru imaginea săptămânii o fotografie în care apar doi voluntari români, îmbrăcaţi în combinezon, care împart Lumina Sfântă în seara de Înviere, într-un cartier din Bucureşti.

Povestea fotografiei din Bucureşti, desemnată imaginea săptămânii în „The Guardian“
Sursa foto: Daniel Mihăilescu/AFP/Getty
27 Apr 2020   •   22:28

Imaginea cu voluntarii parohiei Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc din Bucureşti, care au împărţit salcie, Paşti şi Lumina Sfântă, a apărut cotidianul din Marea Britanie.

Bogdan Teleanu, preot la Biserica Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc din Bucureşti de aproape 12 ani, declară modest că cei care slujesc în lăcaşul de cult şi credincioşii urmează şi în vreme de criză activităţile de binefacere în care sunt implicaţi de peste un deceniu.  

„Totul a început în urmă cu 12 ani, când doamna Popescu, din parohia noastră,  mi-a înmânat o listă cu persoanele care trebuie împărtăşite. Erau 30 de oameni bătrâni. Această listă am avut-o în vedere nu doar pentru împărtăşanie, ci şi pentru a le duce o pâine de la altar, iar când se făceau pomeniri le direcţionam către ei. Principiul listei m-a ajutat foarte mult în contextul crizei prin care trecem pentru că aveam identificate persoanele vulnerabile spre care să-mi îndrept atenţia. Le-am dus mâncare, cozonac, salcie, lumină sfântă“, spune preotul Teleanu, într-o postare pe blogul personal.  

La începutul crizei provocate de coronavirus, a activat grupul de whatsapp unde erau înscrişi credincioşi din parohia sa şi aşa au început proiectele de ajutorare a celor nevoiaşi. „Aşa au apărut voluntarii, oameni din parohia noastră, dar şi persoane care veneau cu liste noi.“  

Preoţii au reuşit să achiziţioneze mai multe combinezoane, o parte din ele fiind donate unui spital din Bucureşti. „Ulterior, a devenit mai dificil să dăm şi altor spitale, aşa că ne-am gândit ca cele rămase să le dăm voluntarilor noştri“, spune părintele Teleanu. 

„Dacă este important să-i echipezi pe cei din linia 1 şi voluntarii noştri trebuie protejaţi, pentru că şi ei merg la multe case cu bătrâni ducându-le salcie sau lumina sfântă, pentru că intră în contact cu mulţi oameni şi astfel se protejează şi pe ei dar şi pe cei cu care intră în contact“, spune părintele.  

De Florii, când Biserica a împărţit credincioşilor salcii, un fotograf a cerut să-i însoţească pe voluntari. Acesta a fost impresionat şi a dorit să repete experienţa şi în noaptea de Înviere. Nu a venit singur, ci însoţit de mai mulţi fotografi de la agenţii de presă străine. Poza zilei din ziarul The Guardian, în care apare Ionuţ Hurmuzache, un credincios care face parte din parohia Sfântul Pantelimon, este semnată de Daniel Mihăilescu – AFP.

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close