Antena 3 CNN Actualitate Religie Zile însemnate cu "harți" în calendarul ortodox. Ce au voie să mănânce credincioșii în miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată

Zile însemnate cu "harți" în calendarul ortodox. Ce au voie să mănânce credincioșii în miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată

Miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată sunt zile însemnate în calendarul ortodox cu termenul "harți", însă puțini credincioși știu ce înseamnă cu adevărat.

Zile însemnate cu "harți" în calendarul ortodox. Ce au voie să mănânce credincioșii în miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată
Sursa foto: Freepik.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2024   •   08:00

În calendarul ortodox, anumite zile din anul bisericesc sunt însemnate cu termenul "harți".

Astfel, miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată sunt zile în dreptul cărora a fost notat acest cuvânt. 

Pe lângă cele două din Săptămâna Luminată, alte zile sunt însemnate în calendarul ortodox cu termenul "harți", anume: între Nașterea Domnului și Botezul Domnului, în săptămâna de după Pogorârea Duhului Sfânt și în prima săptămână a Triodului (după Duminica vameșului și a fariseului).

Este cunoscut faptul că miercurea și vinerea sunt zile rânduite de Biserică pentru post. 

Miercuri este ziua în care Iuda l-a vândut pe Mântuitor pentru 30 de arginți. În ziua de vineri, Hristos a îndurat răstignirea pe Cruce și chinurile groaznice.

Din aceste motive, miercurea și vinerea sunt zile închinate postului, pe întreaga durată a anului, însă cu anumite excepții.

Astfel, termenul "harţi” este folosit în calendarul ortodox pentru a însemna zilele de dezlegare sau suspendare totală a postului, notează doxologia.ro

Aceste zile sunt rânduite pentru a marca bucuria unor sărbători precedente, așa cum este cazul Învierii Domnului.

Pe de altă parte, zilele însemnate cu "harţi” mai au rolul a-i întări pe credincioşii care se pregătesc să țină un post prelungit.

Prin urmare, în miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată, zile însemnate cu "harţi” în calendarul ortodox, credincioșii pot consuma alimente "de dulce", anume carne, lapte, brânză, ouă sau pește.

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close