Antena 3 CNN Actualitate Religie Lăsata secului pentru Postul Crăciunului. Ce e interzis să faci

Lăsata secului pentru Postul Crăciunului. Ce e interzis să faci

Lăsata secului pentru Postul Crăciunului. Ce e interzis să faci
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    13 Noi 2018   •   12:10

POSTUL CRĂCIUNULUI 2018. Se lasă sec pe 14 noiembrie, iar postul începe pe 15 noiembrie. Însă, dacă data de 14 noiembrie cade miercurea, cum se întâmplă în acest an, sau vinerea, se lasa sec cu o zi înainte, adică pe 13 noiembrie, iar postul „se completează” cu ziua de 14 noiembrie, când se posteşte în mod obişnuit.

POSTUL CRĂCIUNULUI 2018 „Femeile nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes de Lăsata secului pentru ca gospodăria să nu fie lovită de rele şi de boli. Dacă dai împrumut ceva din casă, se vor înmulţi lupii şi vor coborî în sat. Femeile fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru morţi şi vii”,  spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.  

POSTUL CRĂCIUNULUI 2018. De asemenea, pentru a întâmpina cum se cuvine cele 40 de zile de post, de lăsatul secului, gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucatele pentru masa sărbătorească, apoi le pun pe masă cu gura în jos în noaptea ce deschide Postul creştin. Există credinţa că în acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i vor ispiti pe creştinii din casa respectivă să renunţe la post.

POSTUL CRĂCIUNULUI 2018. În ziua sărbătorii, o altă tradiţie se referă la o interdicţie referitoare la treburile casnice ale femeilor: nu se spală, nu se ţese, nu se face curăţenie, pentru ca bolile şi paguba să nu intre în casa unde se împlineşte tradiţia.  

×
Subiecte în articol: post Crăciun postul craciunului
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close