Antena 3 Actualitate Religie Mesajele ascunse din icoanele lui Arsenie Boca

Mesajele ascunse din icoanele lui Arsenie Boca

03 Aug 2016   •   13:14
Mesajele ascunse din icoanele lui Arsenie Boca

Învelită în strai alb, cu o arhitectură simplă, bisericuța din Drăgănescu adăpostește una dintre cele mai mari comori ale iconografiei creștine. Cândva la un pas să fie dărâmată de comuniști, azi este renumită în toată țara pentru pentru picturile profetice realizate de părintele Arsenie Boca.

Sute de credincioș ivin în fiecare săptămână să își bucure sufletul și să își aline grijile în lăcașul în care a trăit ”sfântul Ardealului” – cum îl numesc cei care au avut prilejul să îl audă vorbind și să-i cunoască învățămintele. Toate sfaturile sale, toate învățămintele pe care le transmitea enoriașilor pot fi ”citite” și acum în pictura din biserica ”Sfântului Nicolae” din Drăgănescu.

Părintele avea credința nestrămutată că omul smerit, care știe a se închina lui Dumnezeu, va birui întotdeauna grijile și bolile. El ne sfătuia să ne spovedim și să ne împărtășim mai des, să mergem la biserică și să ne închinăm pentru liniștea noastră sufletească. El însuși scria în autobiografia sa că a fost chemat pe lumea aceasta ”ca să propovăduiesc iubirea lui Dumnezeu şi sfinţirea oamenilor prin iubire”.

Icoanele zugrăvite de părintele Arsenie Boca, de o frumusețe austeră, îndeamnă la simplitate și bucuria sufletului, dar ne transmit și un mesaj bine conturat despre pericolele care ne așteaptă în viitor. Printre imaginile care ilustrează Nașterea Domnului, Botezul în apa Iordanului, Crucificarea și multe alte momente de seamă din Biblie, părintele vizionar a inserat câteva picturi care, la prima vedere, nu par să aibă vreo legătură cu învățămintele creștine.

El a pictat pe pereții bisericii ispitele omului modern, care s-a îndepărtat de Dumnezeu, navete spațiale, telefoane conectate la televizor (prefigurând apariția telefoanelor inteligente de azi), antene de satelit, dar și o imagine terifiantă a sfârșitului lumii. De cum intri în biserică, în partea stângă, te surprinde o pictură cu totul ieșită din comun care arată mulțimea de păcate și ispite pe care Diavolul le aruncă asupra lumii.

Printre patimile și metehnele zugrăvite de părintele călugăr, se pare că este menționată și patima drogurilor, puțin cunoscută în acele vremuri, dar tot mai răspândită în rândul tinerilor de azi.

Continuarea, pe libertateapentrufemei.ro

×
Subiecte în articol: Arsenie Boca
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close