Antena 3 CNN Actualitate Religie Palatul Patriarhiei, restaurat cu 18 milioane euro fonduri europene. "Aveam peste 500 de muncitori pe zi"

Palatul Patriarhiei, restaurat cu 18 milioane euro fonduri europene. "Aveam peste 500 de muncitori pe zi"

Circa 18 milioane de euro fonduri europene - atât a costat restaurarea Palatului Patriarhiei, a spus părintele consilier patriarhal Liviu Nechita, cel care a coordonat lucrările. 

Palatul Patriarhiei, restaurat cu 18 milioane euro fonduri europene. "Aveam peste 500 de muncitori pe zi"
Sursa foto: Hepta | Petrisor Iordan
de Georgiana Adam    |    25 Apr 2022   •   15:46

Execuția propriu-zisă a durat mai puțin de doi ani şi a fost finanţată din fonduri UE, a spus el, potrivit basilica.ro.

Părintele Nechita a povestit că munca laborioasă de proiectare și planificare pentru accesarea banilor europeni a durat patru ani.

"În momentul în care Camera Deputaților a plecat din această clădire în noua clădire, întreaga arhivă a fost mutată, astfel încât în Palatul Patriarhiei nu am mai găsit niciun plan al clădirii existente și a trebuit ca în faza de proiectare lucrurile să fie luate exclusiv de la zero. 

Inclusiv releveele fiecărei încăperi în parte au fost făcute de la zero și atunci lucrurile au durat puțin", a spus Liviu Nechita.

Finanțarea a fost de 18 milioane de euro, iar beneficiarul, Patriarhia Română, trebuia să respecte total o mulțime de cerințe din partea organismelor europene. În plus, aveau un termen de execuție a lucrărilor propriu-zise de mai puțin de doi ani.

Lucrările la Palat au început în 2014 și s-au terminat în 2016. "A fost o luptă contracronometru", a povestit Părintele Liviu Nechita. "Am ajuns la un moment dat, să avem și peste 500 de muncitori pe zi în interiorul Palatului".

Palatul poate fi vizitat gratuit și oferă ghidaj în limba engleză pentru turiștii străini, cu condiția unei programări. Clădirea adăpostește un muzeu cu obiecte vechi de cult, icoane, tapiserii, picturi și pune la dispoziție spații de conferințe și evenimente.
 

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close