Antena 3 CNN Actualitate Religie Patriarhul Daniel, îndemn pentru credincioşii români

Patriarhul Daniel, îndemn pentru credincioşii români

Patriarhul Daniel, îndemn pentru credincioşii români
14 Aug 2015   •   14:45

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, îi îndeamnă pe credincioșii ortodocși români din străinătate să cultive legătura cu slujitorii BOR prin participarea la viața liturgică a parohiilor românești din afara granițelor, adresându-le cuvinte de prețuire și de încurajare, scrie Agerpres.

"Cu multă dragoste părintească, îi îndemnăm și-i încurajăm pe toți credincioșii ortodocși români din afara granițelor să cultive legătura cu slujitorii Bisericii noastre, să le solicite ajutorul și povățuirea, să se spovedească și să se împărtășească cu Sfânta Euharistie, participând la viața liturgică a parohiilor românești și trăind în bucuria comuniunii frățești cu ceilalți români, împărtășind experiențele comune și ajutându-se reciproc. Îndeosebi, ne adresăm părinților români plecați la muncă în străinătate, îndemnându-i să păstreze unitatea familiei și să rămână în permanent contact cu fiii și cu fiicele lor și cu cei rămași în țară, pentru că distanțele geografice mari să nu producă îndepărtare sufletească sau înstrăinare spirituală a unora față de alții", afirmă întâistătătorul BOR, într-un mesaj transmis cu prilejul Duminicii migranților români (16 august 2015), potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române.

Patriarhul reamintește că, în acest an, Duminica migranților români coincide cu prăznuirea Sfinților Martiri Brâncoveni (16 august).

"În acest an, Duminica migranților români coincide cu prăznuirea Sfinților Martiri Brâncoveni (16 august). Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu reprezintă un simbol al demnității românești, iar exemplul său constituie o lumină peste timp care ne cheamă pe toți, indiferent de locul unde ne aflăm, să mărturisim prin viața și faptele noastre dragostea de Hristos, de Biserică și de Neam. Sfinții Martiri Brâncoveni ne îndeamnă să fim martori și misionari ai lui Hristos Cel răstignit li înviat, în continuitate de duh cu înaintașii noștri care au fost ctitori de biserici și de cultură și care s-au jertfit pentru credință și popor, apărând valori eterne într-o lume schimbătoare și adesea ostilă credinței creștine", spune patriarhul.

Înaltul ierarh ortodox adresează felicitări tuturor românilor din afara țării.

"Cu prilejul Duminicii migranților români, adresăm calde felicitări tuturor românilor care, cu demnitate și stăruință, contribuie la păstrarea, cultivarea și promovarea spiritualității și identității românești. Ne rugăm lui Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți românii aflați printre străini, dăruindu-le sănătate și mântuire, pace și fericire, dimpreună cu bucuria de a fi iubitori de Biserică și de Neam!", urează patriarhul.

Prin hotărârea Sfântului Sinod al BOR din 25 februarie 2009, în luna august a fiecărui an, în prima duminică după marele praznic al Adormirii Maicii Domnului (15 august), există o zi dedicată tuturor românilor migranți. BOR se străduiește să vină în întâmpinarea problemelor majore ale românilor migranți, în afara granițelor României existând, în prezent, 13 eparhii ortodoxe române în care slujesc 935 de clerici, în 844 de parohii și filii și 28 de mănăstiri și schituri.

×
Subiecte în articol: patriarh Daniel
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close