Antena 3 CNN Actualitate Religie Patriarhul Daniel, mesaj important pentru creștini: Raiul începe din sufletul omului. Dacă în suflet se adună răutate și ură, atunci iadul este deja acolo

Patriarhul Daniel, mesaj important pentru creștini: Raiul începe din sufletul omului. Dacă în suflet se adună răutate și ură, atunci iadul este deja acolo

Patriarhul Daniel, mesaj important pentru creștini: Raiul începe din sufletul omului. Dacă în suflet se adună răutate și ură, atunci iadul este deja acolo
04 Noi 2019   •   10:53

Patriarhul României le-a vorbit bucureștenilor prezenți duminică la sfințirea Bisericii „Sfinții Arhangheli” – Huedin despre textulevanghelic duminical, Pilda Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, potrivit basilica.ro.

„Evanghelia pe care astăzi am auzit-o este cea mai puternică dovadă că după moartea trupului sufletul omului continuă existența”, a subliniat Preafericirea Sa.

În acest context, Patriarhul a precizat faptul că iadul nu înseamnă nici „cazane cu smoală”, nici „foc material, văpaie”, ci un chin de mustrare a conștiinței pentru binele pe care ar fi putut să-l facă omul pe pământ și nu l-a făcut, pentru faptele rele de care nu s-a pocăit.

„Este o suferință chinuitoare a omului egoist care n-a răspuns la iubirea milostivă a lui Dumnezeu”.

”Este nedrept să spunem că Dumnezeu urăște

Amintind spusele Sfântului Isaac Sirul, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a atras atenția că „este nedrept să spunem că Dumnezeu urăște pe cei din iad și iubește pe cei din rai, pentru că El este iubire milostivă față de toți”.

„Însă iubirea Lui milostivă pe cei din rai, care au răspuns iubirii Lui, îi bucură, iar față de cei care n-au răspuns iubirii Lui produce în ei mustrarea conștiinței, regretul, părerea de rău”.

„Acesta este chinul din iad. Nu e vorba de cazane cu smoală care ard ceva material, ci e vorba de o realitate spirituală, o stare a sufletului care nu a răspuns la iubire cu iubire, care a trăit egoist și a fost insensibil, nepăsător față de sărăcia, boala și suferința celor din jur”.

”Totul depinde de sufletul omului

În continuare, Părintele Patriarh a detaliat starea în care se află sufletele în rai.

„Ce este raiul? Raiul este comuniunea plină de bucurie a celor care au fost milostivi și acum stau în legătură directă cu Dumnezeu cel smerit și milostiv. Deci totul depinde de sufletul omului. Din viața aceasta ne pregătim pentru iad sau pentru rai”.

„Ne pregătim pentru rai dacă adunăm în suflet, prin rugăciune și fapte bune, iubire milostivă. Începe raiul din sufletul omului. Iar dacă în sufletul omului se adună răutate, invidie, ură, egoism, delăsare duhovnicească și închidere în sine însuși, în autosuficiență, atunci iadul este deja început în sufletul nostru”, a atras atenția Patriarhul Daniel.

Până la urmă totul depinde de răutatea sau bunătatea din noi.

„Dacă avem bunătate în suflet ne îndreptăm spre rai, iar dacă avem răutate în suflet ne îndreptăm spre iad”.

„De aceea, să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ierte păcatele, să ne curățească de toată fapta cea rea, lipsită de iubire milostivă și să ne învrednicească să simțim iubirea milostivă a lui Dumnezeu în suflete, care se dobândește prin rugăciune, și s-o arătăm apoi prin cuvinte și fapte bune”.

Patriarhul a precizat că din Evanghelia iubirii lui Hristos se inspiră Biserica noastră când organizează cămine pentru bătrâni, pentru copii orfani, cantine pentru săraci, farmacii, cabinete medicale și spitale.

„Nu există mântuire fără iubire. Nu există milă dacă noi nu suntem milostivi față de cei care ne cer ajutorul”, a concluzionat Preafericirea Sa.

După predică, a urmat acordarea mai multor distincții, apoi sfințirea lăcașului de cult bucureștean construit, pictat și utilat în ultimii 22 de ani, Biserica „Sfinții Arhangheli” – Huedin.

×
Subiecte în articol: Patriarhul Daniel
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close