Antena 3 CNN Actualitate Religie Începe Postul Crăciunului 2021. Ce alimente putem mânca și când este dezlegare la pește și vin

Începe Postul Crăciunului 2021. Ce alimente putem mânca și când este dezlegare la pește și vin

Începe Postul Crăciunului 2021, luni, 15 noiembrie, și se sfârșește în Ajun, pe data de 24 decembrie. Ce alimente sănătoase putem consuma ne spune nutriționistul Simona Carniciu.

Începe Postul Crăciunului 2021. Ce alimente putem mânca și când este dezlegare la pește și vin
Sursa foto: Arhivă
de Andreea Ştefan    |    12 Noi 2021   •   15:53

Postul Crăciunului 2021 începe pe data de 15 noiembrie și se termină pe data de 24 decembrie.

Alături de Postul Paștelui, Postul Crăciunului este unul dintre cele mai lungi posturi din an, durata celor două fiind de 40 de zile.

Pentru că alimentele din ziua de azi nu mai au legătură cu cele pe care părinții și bunicii noștri le consumau pe vremuri, nutriționistul Simona Carniciu a explicat la Antena 3 ce alimente putem consuma în această perioadă.

”Noi ne-am învățat și căutăm în supermarketuri sau în magazinele alimentare alimente care ar trebui să le mimeze pe cele pe care ar trebui să le excludem.

În loc să beneficiem de ce ar trebui să ne aducă postul, și anume să ne detoxifice, să ne curețe organismul, noi avem toate șansele nu doar să ne îngrășăm, ci pur și simplu să dezechilibrăm din punct de vedere metabolic și a microbiomului intestinal organismul printr-un aport crescut de alimente care mimează produsele de origine animală și conțin diverși conservanți sau alți aditivi alimentari.

Postul Crăciunului 2021. Ce alimete putem consuma

Ideea în post este una singură: trebuie să ne curățăm organismul de carnea pe care am consumat-o de-a lungul anului și acest lucru se poate face numai dacă mâncăm legume, produse cerealiere într-o cantitate echilibrată și două sau trei porții destul de mici de fructe pe zi. În alt sens, ar trebui să ne hidratăm”, a explicat nutriționistul Simona Carniciu la Antena 3.

Aceasta a precizat că produsele procesate pe care le găsim în magazine și care sunt menite să înlocuiască produsele din carne, pe care ar trebui să le evităm în perioada de post, doar ne păcălesc și chiar ne fac mult mai mult rău organismului.

”Ele cred că undeva ne păcălesc sau poate că ajută persoanele care au dificultăți în a renunța la produsele de origine animală. Nu pot să mă exprim foarte clar de modalitatea prin care o produc și ce conțin aceste produse, pentru că nu-mi este foarte clar, nu le-am studiat pe toate, dar atât timp cât înlocuim produsele de origine animală, în primul rând ne păcălim pe noi cu ideea de post și noi în post ar cam trebui să evităm produsele care sunt preparate industrial ca să îndeplinim scopul de a curăța organismul.

Dacă mâncăm multe alimente care conțin aditivi și conservanți de toate felurile, acest lucru nu se mai întâmplă și mai bine mâncăm produse de origine animală. Însă, se studiază foarte intens înlocuirea produselor sau a preparatelor de origine animală cu altele care au ca sursa de proteină diverse alte surse, de la insecte și până la vegetale, produse cerealiere sau leguminoase”, a mai spus nutriționistul.

Postul Crăciunului 2021. Care sunt zilele cu dezlegare la pește și vin

  • Prima zi cu dezlegare la pește este de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, pe data de 21 noiembrie,
  • Urmează Sfântul Andrei, pe data de 30 noiembrie,
  • De Sfântul Nicolae, pe data de 6 decembrie,
  • De Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, pe data de 13 decembrie,
  • Ultima zi de dezlegare la pește în Postul Crăciunului este pe data de 18 decembrie.

În timpul postului, zilele de marți și joi sunt zile cu dezlegare la untdelemn și vin.

Până pe data de 20 decembrie inclusiv, zilele de sâmbătă și duminică au dezlegare la la untdelemn, pește și vin.

În zilele de luni, miercuri și vineri, dacă Biserica Ortodoxă prăznuiește un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin.

Dacă este zi notată cu cruce roșie în calendar, atunci creștinii au dezlegare la pește.

În Ajunul Crăciunului, se poate mânca doar seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină sau poame.

În ziua de Crăciun, idiferent de ziua în care pică, se mănâncă de dulce.

×
Subiecte în articol: Postul Crăciunului 2021 post
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
NATO scoate armele nucleare din depozite și le pune în stare de prealertă
x close