Antena 3 CNN Actualitate Religie Rusalii 2021. Cea mai puternică rugăciune către Dumnezeu şi Duhul Sfânt

Rusalii 2021. Cea mai puternică rugăciune către Dumnezeu şi Duhul Sfânt

Rusalii 2021. Cea mai puternică rugăciune către Dumnezeu şi Duhul Sfânt trebuie rostită de sărbătoarea Pogorârii Duhului sau Duminica Mare, aşa cum mai este cunoscută sărbătoarea la creştinii ortodocşi.

Rusalii 2021. Cea mai puternică rugăciune către Dumnezeu şi Duhul Sfânt
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    19 Iun 2021   •   13:41

Rusalii 2021 este sărbătoarea cunoscută la românii creştini ortodocşi drept Pogorârea Sfântului Duh sau Duminica Mare şi are loc, în acest an, duminică, pe 20 iunie, şi luni, pe 21 iunie.

Se pare că sărbătoarea Rusaliilor se ține diferit în funcție de fiecare regiune a țării.

Astfel, în Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia,  Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile.

În tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

Rusalii 2021. Tradiţii şi superstiţii la români în Duminica Mare

Cea mai puternică rugăciune de Rusalii 2021

Cea mai puternică rugăciune de Rusalii 2021

"Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru.

Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase.

Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci.

Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!".

×
Subiecte în articol: Rusalii
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close