Antena 3 CNN Actualitate Religie Zi importantă pentru creștini! Un mare sfânt este pomenit în calendarul creștin ortodox

Zi importantă pentru creștini! Un mare sfânt este pomenit în calendarul creștin ortodox

Zi importantă pentru creștini! Un mare sfânt este pomenit în calendarul creștin ortodox
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    06 Noi 2016   •   10:24

Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 6 noiembrie.

Sfântul Ierarh Pavel era din Tesalonic, notar și scriitor al Sfântului Alexandru, patriarhul Constantinopolului. A fost ales patriarh, după moartea patriarhului Alexandru, în anul 337, în timpul domniei — în partea de răsărit a imperiului — a împăratului roman Constanțiu (337-361), fiul lui Constantin cel Mare.
Împăratul Constanțiu, fiind arian (în acea vreme biserica era tulburată de erezia lui Arie, care susținea că Fiul nu este de o ființă cu Tatăl, deși la Sinodul I Ecumenic de la Nicea, din anul 325, această erezie fusese condamnată), l-a scos din scaun pe Sfântul Pavel (339) și l-a pus în locul său pe Eusebiu al Nicomidiei.
Acesta a fost primul surghiun, după care Sfântul Pavel a revenit la scaunul său episcopal, în anul 341, cu o scrisoare din partea împăratului Constans, fratele lui Constanțiu și fiul cel mai mic al împăratului Constantin cel Mare, împărat în partea de apus a imperiului (337-350).

Păstorirea sa nu a durat însă prea multă vreme, căci, în anul 342, împăratul Constanțiu, sfătuit fiind de arieni, îl va alunga din nou. A fost adus atunci la cârma bisericii din Constantinopol ereticul Macedonie.


În anul 346, Sfântul Pavel s-a întors, pentru a treia oară, în scaunul de la Constantinopol, unde a rămas până în anul 351, când a fost surghiunit în Armenia. Aici a fost lăsat fără hrană și apă mai multe zile, fiind apoi sugrumat de arieni în biserică cu însuși omoforul său.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: calendar crestin ortodox
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close