Antena 3 CNN Actualitate Religie BOR: Spovedania se va face la doi metri față de preot. Vârstnicii, rugați să nu vină la slujbele publice

BOR: Spovedania se va face la doi metri față de preot. Vârstnicii, rugați să nu vină la slujbele publice

Persoanele în vârstă sunt rugate să nu vină la biserică la slujbele publice, iar spovedania se va face păstrând o distanță de doi metri, se arată în regulile BOR transmise joi seara.

BOR: Spovedania se va face la doi metri față de preot. Vârstnicii, rugați să nu vină la slujbele publice
Sursa foto: Hepta
de M.Z.    |    15 Mai 2020   •   12:46

"Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei", se arată în recomandările Bisericii Ortodoxe valabile pentru starea de alertă.

"Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.

Dezlegarea oferită de preotul duhovnic se pronunță de la distanță, fără atingerea penitentului", mai scrie BOR.

Nu atingeţi icoanele şi nici mâna preotului!

De asemenea, "se recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate şi persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice.

Aceste persoane sunt rugate să meargă la biserică înainte sau după slujbele liturgice săvârșite în aer liber, pentru a se ruga individual, spovedi şi împărtăși cu Sfintele Taine, în lăcașul de cult, după un orar stabilit în prealabil de comun acord cu preotul paroh".

În plus, oficialii BOR recomandă evitarea atingerii sau sărutarea icoanelor, iar respectul pentru ierarh şi preot se va arăta printr-un gest de înclinare a capului.

Patriarhia a transmis, joi seara, înainte de intrarea în vigoare a stării de alertă, regulile privind accesul credincioșilor în biserici, în cimitire și participarea acestora la slujbe.

Vârstnicii sunt rugați să nu vină la slujbele publice, iar spovedania se va face păstrând distanța de doi metri.

×
Subiecte în articol: spovedanie
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close