Antena 3 CNN Actualitate Religie Unde găsim cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din România

Unde găsim cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din România

În ţara noastră se regăsesc 102 moaște sfinte şi icoane făcătoare de minuni şi 16 izvoare tămăduitoare. Mai mult, România are şi patru biserici care păstrează bucăți din crucea pe care a fost răstignit Iisus. Iată unde găsim cele mai cunoscute icoane facătoare de minuni

Unde găsim cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din România
Sursa foto: Facebook/Artmark
de Claudia Popovici    |    01 Mai 2022   •   23:13

Sezonul vacanțelor de vară este aproape, iar cei care vor alege să rămână în țară pot lua în considerare şi posibilitatea de a admira şi, cine ştie, chiar a încerca puterea pe care se spune că ar avea-o icoanele făcătoare de minuni. 

România are 102 moaște sfinte şi icoane făcătoare de minuni, iar 30 dintre ele se află în Bucureşti. 

Iată cele mai cunoscute 10 astfel de icoane existente în România şi răspândite prin toată ţara pe care le puteţi pune şi pe traseul uneia dintre destinațiile voastre de vacanță.


1. Icoana Sfântului Antonie cel Mare – Biserica “Buna Vestire”, Bucureşti

În centrul istoric al Bucureștiului se află una dintre cele mai iubite icoane făcătoare de minuni, icoana Sfântului Antonie cel Mare.

Potrivit tradiției se spune că icoana a fost pictată chiar de Sfântul Evanghelist Luca. A fost înrămată în argint, în anul 1798. Este renumită pentru ajutorul dat femeilor care se roagă la ea în speranța că vor putea avea copii, pentru vindecările miraculoase ale unor afecțiuni grave, dar şi pentru aplanarea conflictelor familiale.

Prima și cea mai reprezentativă minune, este legată de miracolul care s-a întâmplat în timpul marelui incendiu din București, din 23 martie  1847, când această sfântă icoană a rămas neatinsă de  flăcările mistuitoare care au pârjolit întreagă biserică a pușcăriei care exista în acea vreme în apropierea Curții Vechi din centrul Bucureștiului.

2. La 20 km de Botoşani, în Mănăstirea Sihăstria Voronei, găsim icoana Maicii Domnului care sparge canoanele bisericii.

Pentru prima dată în iconografia românească, Fecioara e reprezentată ținându-şi Fiul de mână şi nu în braţe, aşa cum sunt toate icoanele ce o reprezintă pe Maica Domnului.

Pictura nu a fost niciodată restaurată şi se păstrează în stare perfectă. Călugării cred că icoana e făcătoare de minuni întrucât din ochii Maicii Domnului au curs lacrimi adevărate. Icoana a fost pictată în 1875, în urma unei revelații avute de unul din călugări. Ea simbolizează intrarea Fecioarei în templu, de mână cu Fiul Său, Iisus. Un fapt cu totul deosebit este acela că din orice colţ al schitului admiri icoana ai senzația că Maica Domnului te privește direct în ochi, informează doxologia.ro. 

3. Icoana Maicii Domnului din Mănăstirea Neamţ

Această icoană a Maicii Domnului este considerată cea mai veche și mai frumoasă icoană din România, și cunoscută în toată lumea ca făcătoare de minuni. Timp de peste 600 de ani, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț a întărit credința creștin-ortodoxă a conducătorilor, monahilor și a credincioșilor din România.

Ea a fost comandată de către Sfântul Gherman în anul 665, fiind copie a icoanei Maicii Domnului ce se afla în Lida, din anul 35. Pe spatele icoanei este zugrăvit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care s-a născut în Lida. Sfântul Gherman a adus icoana cu el în Constantinopol atunci când a devenit patriarh, și a oferit-o Mănăstirii Heleopatra.

4. Icoana Sfintei Ana din Mănăstirea Bistriţa

Această minunată icoană se află în biserica Mănăstirii Bistrița de aproximativ 600 de ani. Ea poartă și apelativul „făcătoare de minuni”, care este pe deplin justificat de minunile care s-au petrecut efectiv prin mijlocirile Sfintei Ana.

În trecut, icoana era adesea scoasă în procesiune, prin orașe, prin sate, peste țarini și ogoare. Și, în urma rugăciunilor săvârșite de preoți și credincioși, Dumnezeu, se milostivea și dădea ploaie pământurilor însetate.


Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana a fost pictată de doi călugări din părţile Ierusalimului între anii 1150-1250. Icoana o înfăţişează pe Sfânta Ana ţinând în braţe o copilă, nimeni alta decât fiica sa, Sfânta Fecioara Maria.

5. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Golia din Iaşi

Potrivit tradiției, icoana a fost așezată în biserica reconstruită de Vasile Lupu după ce aceasta ar fi vindecat miraculos pe fiul voievodului, Ştefăniţă, şi pe soţia sa, Ecaterina Cercheza. 

Mănăstirea Golia l-a adăpostit pentru o perioadă scurtă şi pe scriitorul Ion Creangă.

6. Icoana Maicii Domnului "Madona Dudu" din Craiova

Icoana a fost găsită într-un dud, acum câteva sute de ani, de către un evreu pripăşit prin Oltenia, care a luat-o spre a o vinde. După ce a primit banii pe ea, spre uimirea lui, icoana a reapărut în dud.

Energia icoanei i-a uimit pe cercetătorii englezi. În vara lui 2004, un grup format din 45 de cercetători de la Institutul Oxford a venit la Craiova pentru a analiza câmpurile energetice emanate de icoana făcătoare de minuni.

În același an, icoana Maicii Domnului a plâns pentru prima oară cu lacrimi de mir aproape o săptămână.

Preoții mai spun că icoana nu poate fi imortalizată fotografic în orice moment. Mulţi oameni care au  pozat icoana au spus că filmele lor s-au șters după puţin timp. De asemenea, icoana nu a putut fi mutată din acel loc.
 

7. Icoana Maicii Domnului din Biserica Icoanei, Bucureşti

Legenda spune că acum câteva sute de ani în urmă, pe suprafața actualei Biserici a Icoanei, un trecător a adormit și i-a apărut în vis icoana Maicii Domnului, cerându-i să ridice o biserică în acel loc.

O altă tradiție vorbește despre ma­rele boier Ceauş David, ce a primit poruncă în vis, trei nopți la rând, să zidească o biserică. Tradiția spune că icoa­na Maicii Domnului aflată acum în biserică a fost găsită în scorbura unui co­pac. În acea perioadă, locul era o pădure imensă.

8. Maica Domnului de la Mănăstirea "Dintr-un lemn" Râmnicu Vâlcea

Mânăstirea Dintr-un Lemn, aflată în comuna Francesti, la aproximativ 25 de kilometri înspre sud de municipiul Râmnicu Vâlcea şi la alți 5 kilometri de orașul Babeni, este una dintre cele mai mari mânăstiri din județul Vâlcea.
Legenda spune că un cioban ar fi văzut în vis pe Maica Domnului, care i-a poruncit să taie din poiană un stejar falnic şi să facă din el o biserică mică din lemn. Tăind stejarul, ar fi găsit în trunchiul lui Icoana Maicii Domnului.

9. Icoana Maicii Domnului de la Schitul Nămăieşti, Argeş

Despre icoana Maicii Domnului de la Nămăieşti, păstrată în biserica din peșteră, se spune ca ar fi chiar una dintre cele 12 astfel de icoane pictate de Sfântul Apostol Luca, ea fiind adusa aici de Sfântul Apostol Andrei. Alții însă, spun ca este numai o copie după una dintre cele 12 icoane.

Potrivit legendelor locului, trei ciobani au ajuns cu oile pe stânca în care se afla astăzi mânăstirea. Înnoptând în aceste locuri, toți trei au avut toți același vis: în dangăt de clopot, fiecăruia dintre ei i s-a arătat un înger care i-a spus ca in acea stânca se afla o icoană zugrăvită după chipul adevarat al Maicii Domnului.

10. Icoana Maicii Domnului din Trifești, Neamţ

Icoana făcătoare de minuni de la Trifeşti o întruchipează pe Maica Domnului împreună cu Pruncul Iisus. Aceasta are o istorie aparte, ce se transmite din generație în generație.

Potrivit acesteia, la începutul secolului trecut, un cioban din zonă, aflat cu oile pe malul Moldovei, a văzut plutind pe râu o icoană şi a scos-o din apă, agățând-o cu un cârlig din fier. Istoria spune că lemnul icoanei a sângerat în locul în care fusese străpunsă de cârlig.

Speriat, ciobanul s-a rugat pentru iertare în faţa icoanei şi a dus-o inițial acasă. Noaptea, el a visat-o pe Maica Domnului care i-a spus să ducă icoana găsită la biserica din Trifeşti, fiindcă acolo e locul ei.

Această icoană a Maicii Domnului are în primul rând darul de a aduce ploaia în vremuri de secetă. Apoi, de-a lungul timpului a făcut numeroase minuni în sensul dovedirii pe hoții nedescoperiți, fiind consemnate în acest sens zeci de mărturii.

Cea mai puternică rugăciune făcătoare de minuni către Maica Domnului. Rostită de Izvorul Tămăduirii îndeplinește orice dorinţă

"Preacurata, preanevinovata, preamilostiva, prealăudată, pururea Fecioară Născătoare de Dumnezeu Mărie, izvor al dumnezeieștii tămăduiri, grabnic ascultătoare și eliberatoare, apărătoare nebiruită a creștinilor, mijlocitoare statornică către făcătorul, nădejdea, acoperământul și ajutorul celor ce aleargă la ține, îți cer dumnezeiască ta înțelegere.

Nimeni din cei ce au venit la ține nu a ieșit afară lepădat, curată Fecioară Născătoare de Dumnezeu, ci, cerând harul, a primit darul cererilor celor de folos.

Și noi, păcătoșii și nevrednicii robii tăi, intrând cu nevrednicie în preacurata ta casă, în această sfântă mânăstire, alergăm către tine, scăparea noastră, apărătoarea noastră, nădejdea, acoperământul, ajutorul nostru, iar tu, că Maica noastră duhovnicească, preaiubitoare și preamilostiva asculți cererile noastre.

În aceste zile viclene, când, după cum profetul David zicea, cel cuvios pe pământ nu mai este și tot omul este mincinos, iar cei ce fac binele au pierit, căci până la unul cu toții s-au sfârșit; când a fugit dragostea celor mulți, pentru că s-a înmulțit fărădelegea, credința s-a micșorat și după cuvântul de-Dumnezeu-propovăduitorului Pavel, gură lui Hristos, oa­menii au devenit – unii mai mult, iar alții mai puțin – iubitori de șine, iubitori de argint, înșelători, trufași, hulitori, nemulțumitori, neștiutori, neînfrânați, neiu­bitori de bine, trădători, iubitori de plăcere, având doar chip de evlavie și nu și lucrare a acesteia; deci în această stare de plâns a oamenilor din această generație vicleană și păcătoasă, a găsit prilej potrivit începătorul întunericului, adâncul urâciunii, șarpele cel din vechime, stricatul, vicleanul și prearaul diavol că să-și arunce toate puterile lui, toate oștile lui, toți slujitorii lui văzuți și nevăzuți asupra Bisericii Orto­doxe, asupra preacuratei și nenuntitei mirese a lui Hristos, că fiarele cele sălbatice urlând și că lupii cei sălbatici apucând și sfâșiind și împrăștiind oile.

Iar cei rânduiți de Domnul pentru a se îngriji și a păzi oile, cu puține excepții, s-au făcut ajutători ai stăpânului întunericului, îngrijindu-se cum să predea tur­ma lupilor celor eretici.

Alții, văzându-i pe lupi apucând și sfâșiind oile, fiind năimiți, au fugit și au lăsat oile, iar corabia bisericii, din cauza vânturilor celor puternice și a valurilor celor furioase, a multelor războaie văzute și nevăzute, dinăuntru sau dinafară, este în pericol să se scufunde.

 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close