Antena 3 CNN Actualitate Religie Zeci de mii de români își serbează ziua numelui. Sfântul prăznuit făcea parte din neamul Mântuitorului

Zeci de mii de români își serbează ziua numelui. Sfântul prăznuit făcea parte din neamul Mântuitorului

Zeci de mii de români își serbează ziua numelui. Sfântul prăznuit făcea parte din neamul Mântuitorului
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    17 Dec 2017   •   12:16

Sfântul Proroc Daniel şi Sfinţii trei tineri, Anania, Azaria şi Misail, sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 17 decembrie.

Sfântul Proroc Daniel se trăgea din seminţie împărătească, din seminţia lui Iuda, şi a fost dus împreună cu regele Ioachim al iudeilor şi cu alţi tineri iudei, între care şi trei prieteni ai săi: Anania, Azaria şi Misail în robia babiloniană (597-538 î.Hr.).

Pentru a şi-i apropia pe iudei, împăratul Nabucodonosor a poruncit mai marelui palatului său, să-i înveţe carte şi limba haldaică pe cei mai reprezentativi dintre tinerii acestui neam aflat în robie. Nabucodonosor vroia să facă din ei slujitori credincioşi tronului. Le-a fost schimbat şi numele: Daniel a fost numit Baltazar, Anania - Sedrah, Azaria - Abdenago, iar Misail - Misah.

Cartea Sfântului Proroc Daniel cuprinsă în Vechiul Testament arată că Daniel şi prietenii lui ţineau foarte mult la legea părintească. Deşi aveau dreptul să mănânce şi să bea din masa împăratului, ei s-au hrănit cu mâncăruri de legume ca să nu se pângărească. Dumnezeu le-a răsplătit curăţia cu înţelepciune şi frumuseţe. Aceşti tineri sunt pomeniţi de biserică în rugăciunea de binecuvântare a colivei sau a altor prinoase de către Dumnezeu: "Care pe cei trei tineri şi pe Daniil, care erau în Babilon, fiind hrăniţi cu seminţe, i-a arătat mai frumoşi decât pe cei hrăniţi cu multe desfătări".

Sfântul Prooroc Daniel a fost ales de Dumnezeu să susţină poporul evreu pe lângă stăpânitorii săi şi să facă cunoscut printre păgâni pe adevăratul Dumnezeu (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor").

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: calendar calendar crestin ortodox
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close