Antena 3 CNN Actualitate Revoluția văzută prin ochii unui militar: „Stăteam pe o valiză și îmi curgeau șiroaie de lacrimi. Oamenii îmi dădeau portocale” 

Revoluția văzută prin ochii unui militar: „Stăteam pe o valiză și îmi curgeau șiroaie de lacrimi. Oamenii îmi dădeau portocale” 

Pe 22 decembrie 1989, ora 13, țara întreagă asculta cu sufletul la gură primul comunicat al postului de radio național liber: „Victoria este a poporului, armata e cu noi!”. Florin avea doar 20 de ani, iar în anul 1989 în luna mai a fost încorporat în armată la Botoșani. Revoluția l-a prins însă în București. Era militar în termen și a fost trimis să muncească la o piață în construcție.

Revoluția văzută prin ochii unui militar: „Stăteam pe o valiză și îmi curgeau șiroaie de lacrimi. Oamenii îmi dădeau portocale” 
Sursa foto: sursă foto: Ziarul Scânteia
de Ina Maria Stoica    |    24 Dec 2019   •   13:47

„Armata e cu noi”, „Recunoștință fierbinte armatei românte”, erau titlurile care se regăseau pe primele pagini ale ziarelor. Revolta, furia, se transformaseră într-un entuziasm nestăvălit și un țel comun, oamenii erau însetați de libertate, la auzul cuvintelor ”Armata e cu noi”.

Pe 22 decembrie 1989, TVR realiza transmiterea in direct a principalelor momente ale Revoluției Române. Vreme de câteva ceasuri, televiziunea rămăsese o fereastră permanent deschisă de comunicare cu țara.

În noaptea de 23 au început să se aprindă spontan focuri pe unele acoperișuri ale clădirilor aflate în jurul TVR. Militarii care au apărat eroic TVR au plătit un dureros tribut de sânge: moartea unui ofițer și a 11 militari în termen.

Printre cei aflați acolo s-a aflat și Florin, iar la 30 de ani de la Revoluție își amintește cât de norocos a fost că nu a primit ordinul Radu cel Frumos. Mergea spre Televiziunea Română, dar a fost întors din drum și a mers străjer la jurnalistul Petre Mihai Băcanu.

Familia știa că se află în Capitală, iar când au văzut la TVR primele imagini cu militarii au fost cuprinși de neputință: nu credeau că fiul lor se va mai întoarce acasă în viață.

Sursă foto: Arhiva personală

”Oamenii aruncau cu pietroaie, ceapă și cartofi în soldați”

„În decembrie am fost trimis la munci, soldații la vremea aia erau trimiși să muncească și am fost la Piața Mărășu, puțin mai sus de Calea Griviței. Lucram la o piață în construcție. Am fost ridicați de acolo și duși la unitatea militară. În momentul acela oamenii credeau că suntem cu toții de partea securiștilor și alături de un dictator. Exista o ură foarte mare asupra armatei. Oamenii au început să arunce cu pietroaie, ceapă și cartofi în noi. La Televiziune am ajuns după ce lucrurile s-au liniștit. La pază. Trebuia să merg în noaptea de 22 spre 23, dar am fost întors și au mers cei de la Câmpina. Se vindeau gloanțe cu rubla de 50 de bani. Se cumpărau gloanțe pe stradă de la soldați”, își amintește Florin.

„A fost o nebunie. O răzmeriță. Nu se știa cine în cine trage. Eu am fost norocos. Nu am primit Ordinul Radu cel Frumos. Stăteam așezat pe valiză și îmi curgeau șiroaie de lacrimi”, povestește fostul militar în termen.

Armata a apărut la TVR cu militari în termeni, din care unii aveau doar două luni de instrucție, fără o pregătire specială. Când a fost dat primul semnal ”Armata e cu noi”,  oamenii l-au îmbrățișat pe stradă și i-au dat mâncare.

„Eram ca un copil. Toți țipau de fericire. Primeam dulciuri și portocale pe stradă. Era o euforie cum nu am văzut vreodată”, a rememorat Florin într-o intervenție pentru antena3.ro.

Sursă foto: Ziarul Scânteia

 

×
Subiecte în articol: Armata Română revolutie 1989
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close