Antena 3 CNN Actualitate Românii din străinătate vor putea trimite mai repede bani acasă, fără comisioane speciale. Noua obligație a băncilor

Românii din străinătate vor putea trimite mai repede bani acasă, fără comisioane speciale. Noua obligație a băncilor

Potrivit unui nou regulament al Uniunii Europene, băncile sau alte servicii financiare vor fi obligate să ofere plăți instant în toate țările europene.

Românii din străinătate vor putea trimite mai repede bani acasă, fără comisioane speciale. Noua obligație a băncilor
Sursa foto: Getty Images I Christian Horz
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Feb 2024   •   02:00

Uniunea Europeană a adoptat luni un regulament care va obliga băncile ca, începând de anul următor, să ofere transfer bancar instant în toate ţările din Uniunea Europeană la acelaşi tarif ca un virament clasic, informează AFP.

Regulamentul privind transferul bancar instant va permite consumatorilor şi companiilor din UE şi ţările din Spaţiul Economic European să transfere bani în mai puţin de 10 secunde în orice moment al zilei, inclusiv în afara programului de lucru obişnuit, nu doar în aceeaşi ţară dar şi într-un alt stat membru UE.

"Furnizorii de servicii de plăţi, precum băncile, vor fi obligaţi să ofere servicii de trimitere şi primire de plăţi instant în euro.

Comisioanele care se aplică, dacă este cazul, nu trebuie să fie mai mari decât cele pentru viramentele standard”, a explicat Consiliul într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Când va fi implementată noua măsură

Băncile din zona euro vor fi obligate să ofere servicii de transfer bancar instant într-un interval de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului, programată pentru luna aprilie, adică înainte de toamna lui 2025.

În cazul țărilor care nu utilizează moneda euro, cum ar fi România, băncile vor avea un termen mai lung, până în 2027 și posibil chiar până în 2028, pentru a asigura serviciile de transfer bancar instant pentru plățile efectuate în moneda națională.

"Plățile instant sporesc considerabil viteza și confortul pentru consumatori, printre altele la plata facturilor sau la primirea unor transferuri urgente (în cazul unei urgențe medicale, de exemplu).

În plus, acestea contribuie la îmbunătățirea semnificativă a fluxului de numerar și generează economii de costuri pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri, inclusiv pentru comercianții cu amănuntul",  au explicat reprezentanții CE.

×
Subiecte în articol: Romani diaspora bani transfer bancar
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close