Antena 3 CNN Actualitate Țările occidentale ar viza România ca fiind cea mai bună locație unde piloții ucraineni s-ar putea antrena pe avioane de luptă F-16

Țările occidentale ar viza România ca fiind cea mai bună locație unde piloții ucraineni s-ar putea antrena pe avioane de luptă F-16

Țările din vest sunt cu ochii pe România. Țara noastră este în vizorul statelor occidentale, fiind cel mai bun loc unde piloții ucraineni s-ar putea antrena.

Țările occidentale ar viza România ca fiind cea mai bună locație unde piloții ucraineni s-ar putea antrena pe avioane de luptă F-16
Sursa foto: pexels.com
de Alexandra Axinia    |    22 Iun 2023   •   09:28

O coaliție formată din țări occidentale privesc România ca o posibilă locație pentru a antrena piloți ucraineni să piloteze avioane de luptă F-16. Țările NATO se apropie de începerea unui program care ar putea vedea avioanele de război deasupra cerului ucrainean în câteva luni.

Grupul lucrează la negocierea unui contract pentru desfășurarea antrenamentului aeronavelor la un loc din România, au declarat actualii și foștii oficiali ai Pentagonului. Este probabil ca Lockheed Martin, care construiește F-16, să conducă antrenamentul, au adăugat ei.

Forțele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 second-hand achiziționate din Portugalia și sunt în procesul de achiziție al altor 32 de avioane din Norvegia. Recent, autoritățile române au aprobat intrarea în programul de achiziție a aeronavelor F-35 "invizibile", produse tot de Lockheed Martin.

Întrebat de Politico dacă sunt în desfășurare negocieri pentru stabilirea bazei de antrenament a piloților ucraineni, Ministerul Apărării din România nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informația. 

Totuși, România salută inițiativa de a stabili o coaliție de aliați NATO pentru a oferi instruire piloților pentru F-16.

×
Subiecte în articol: piloți ucraineni antrenament avioane f16
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close