Antena 3 CNN Actualitate Ce va face România cu cele 18 drone Bayraktar | Țara noastră este a doua din UE care cumpără de la producătorul turc

Ce va face România cu cele 18 drone Bayraktar | Țara noastră este a doua din UE care cumpără de la producătorul turc

Autoritățile de la București au semnat un contract pentru achiziția a 18 drone turcești Bayraktar, care și-au câștigat celebritatea după ce au fost folosite cu succes de Ucraina împotriva trupelor ruse.

de Cristi Popovici    |    27 Apr 2023   •   13:03

Țara noastră devine al doilea stat din Uniunea Europeană, după Polonia, care va avea în dotarea armatei drone turcești. 

Dronele Bayraktar sunt aparate de zbor fără pilot care pot atinge viteza maximă de 222 km/h. Au o rază de acțiune de 4.000 de km, pot atinge o altitudine de 7.600 de metri și dispun de o autonomie de 27 de ore de zbor.

Vor fi achiziționate trei sisteme de drone, fiecare cu șase aparate.

Citește și: Radu Tudor: "Atacurile cu drone ucrainene vor schimba paradigma acestui război sângeros" 

În total Armata României va avea în dotare de 18 drone Bayraktar TB2, care vor implica un efort bugetar de 321 de milioane de dolari. 

Drona propriu-zisă este ghidată dintr-un punct de comandă de la sol. Sistemul include un terminal de date, un terminal video pentru imagini la distanță, prin intermediul căruia soldații din teren pot vedea cum acționează aparatul fără pilot, precum și un alt post de comandă echipat cu radar.

Dronele Bayraktar pot executa misiuni de supraveghere sau de atac.

Bayraktar TB2 poate fi echipată cu doua tipuri de rachete. Una de 21,5 kg, care poate distruge inclusive tancuri sau nave de război, și una de 7 kg, eficientă împotriva țintelor anti-personal și a blindatelor ușoare.

Ambele rachete pot fi lansate de la o distanță de până la 8 kilometri de țintă, timpul până la impact fiind de maximum 80 de secunde.

Ministerul Apărării de la București așteaptă aprobarea Parlamentului pentru a mai comanda și 54 de tancuri americane Abrams la mâna a doua, submarine, nave anti-mine și echipamente noi pentru navele de război românești.

Foto: dronă Bayraktar TB2 fotografiată la Nikolaev, în Ucraina, înaintea invaziei ruse

×
Subiecte în articol: Bayraktar România
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close