Antena 3 CNN Actualitate România, singura menționată de NATO în anunțul de înființare a grupurilor de luptă | Radu Tudor: "Aliații vin să apere România când situația devine periculoasă"

România, singura menționată de NATO în anunțul de înființare a grupurilor de luptă | Radu Tudor: "Aliații vin să apere România când situația devine periculoasă"

În contextul deteriorării grave a evoluțiilor de securitate din bazinul Mării Negre ca urmare a posturii agresive a Rusiei, NATO a decis întărirea Flancului Estic prin decizia de azi referitoare la România, semnalează jurnalistul și analistul militar Radu Tudor pe blogul său.

România, singura menționată de NATO în anunțul de înființare a grupurilor de luptă | Radu Tudor: "Aliații vin să apere România când situația devine periculoasă"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2022   •   19:12

"Acest moment important va duce la sporirea gradului de apărare al țării noastre, a teritoriului și a populației. Se dovedește azi că solidaritatea funcționează în Alianța Nord-Atlantică, iar aliații noștri vin să apere România când situația devine periculoasa", subliniază Radu Tudor.

România a fost singura țară-gazdă nominalizată de Jens Stoltenberg în anunțul privind intenția Alianței de a constitui grupuri de luptă în statele de pe Flancul Estic.

"Am fost vineri în România, sunt pregătiți să găzduiască grupuri de luptă. Franța este dispusă să conducă grupul de luptă de aici", în conferința de presă din prima zi a reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO.

"Grupul de Lupta (BG, Battle Group) din România va avea ca națiune cadru (la conducere) Franța. Și alte state aliate vor face parte din BG România.

Grupurile de Lupta au fost înființate de NATO după anexarea ilegală, de către Rusia, a Peninsulei Crimeea de la Ucraina, în 2014. Există în prezent patru Grupuri de Lupta (BG): în Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.

România face parte din actualul BG din Polonia, condus de SUA.

Postura agresivă a Rusiei, susținerea unui conflict în regiunile separatiste din estul Ucrainei, soldat până în prezent cu 14.000 de morți, înarmarea puternica a Peninsulei Crimeea, aflata la 300 mile marine de țărmul romanesc și al NATO, toate au generat o reacție de răspuns a Alianței Nord-Atlantice.

Din cauza noii mobilizări militare masive a Rusiei cu trupe si armament greu în jurul Ucrainei, NATO a luat decizia extinderii Grupurilor de Lupta", arată Radu Tudor pe blogul său.

Foto: Soldați americani sosesc în baza Mihail Kogălniceanu, 11 februarie 2022
 

×
Subiecte în articol: România NATO grupuri de luptă radu tudor
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close