România, în criză de soldaţi. MApN vrea să atragă militari voluntari

10 Aug 2010   •   09:33
România, în criză de soldaţi. MApN vrea să atragă militari voluntari Foto: Intact Images

După criza de medici, profesori sau programatori, România a intrat şi în criză de soldaţi. Ca să rezolve deficitul de cadre militare, Ministerul Apărării Naţionale s-a gândit să atragă rezervişti voluntari. Specialiştii din minister au elaborat şi un proiect de lege prin care MApN să atragă voluntari care să poată fi mobilizaţi în situaţii de criză sau de război. Un asemenea soldat ar urma să primească 1.000 de lei pe lună.

Conform proiectului, rezerviştii voluntari vor încheia un contract pe o perioadă determinată cu Ministerul Apărării Naţionale. Primul contract ar urma să aibă o durată de 4 ani iar următoarele de câte 3 ani, scrie ziarul Adevărul. Sunt acceptaţi atât femeile cât şi bărbaţii, care vor ocupa poziţii de soldaţi, gradaţi subofiţeri şi ofiţeri. Proiectul de lege nu specifică limite de vârstă, dar probabil că vor fi aceleaşi ca ale celorlalţi soldaţi şi gradaţi, adică de la 18 la 45 de ani.

Rezerviştii voluntari ar urma să fie plătiţi ca şi ceilalţi angajaţi în poziţii similare din cadrul MApN. Adică, un soldat va primi 1.000 de lei pe lună, un subofiţer în jur de 1.500 de lei iar un locotenent cam 1.700 de lei. Diferenţa este că rezerviştii ar urma să primească aceste drepturi băneşti doar pentru perioadele în care participă la misiuni sau la instruire. În restul timpului, când nu se află la unitatea militară, rezerviştii ar urma să primească o indemnizaţie lunară de 30% din soldă.

Cei interesaţi îşi pot păstra serviciul, însă când sunt chemaţi la unitate, contractele de muncă cu alţi angajatori vor fi suspendate. Pentru a intra în vigoare, proiectul are nevoie de avizul CSAT.

Antena 3

 

 

x close