Antena 3 CNN Actualitate România a operaționalizat primul sistem antirachete Patriot, în poligonul de la Capu Midia

România a operaționalizat primul sistem antirachete Patriot, în poligonul de la Capu Midia

Premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au participat la prima tragere cu sistemul de rachete antiariene PATRIOT, la Capu Midia. În total, țara noastră a cumpărat șapte astfel de sisteme cu 4 miliarde de euro.

România a operaționalizat primul sistem antirachete Patriot, în poligonul de la Capu Midia
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin
de Georgiana Adam    |    15 Noi 2023   •   14:46

Prima tragere cu sistemul de rachete antiariene Patriot, la Capu Midia, a avut loc în prezența președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, și a prim-ministrului Marcei Ciolacu.

România a operaționalizat primul sistem din cele patru primite. În total, țara noastră a cumpărat șapte sisteme, cu 4 miliarde de euro. Sistemele PATRIOT sunt folosite pentru apărarea aeriană împotriva rachetelor, aeronavelor și dronelor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În Ucraina, Patriot a fost singurul sistem care a doborât rachete rusești hipersonice Kinzhal, despre care Putin declara că sunt invincibile.

România are patru sisteme Patriot, ultimele două au sosit chiar anul acesta. Primul sistem Patriot a fost recepţionat în 2020, al doilea a fost livrat, conform graficului agreat, în cursul anului 2022 şi a finalizat testarea de acceptanţă şi recepţia în luna decembrie. Livrarea sistemelor al 3-lea şi al 4-lea Patriot a început în cursul anului 2022, testarea şi recepţionarea lor a fost finalizată până la sfârşitul lunii aprilie.

Un sistem de rachete Patriot cuprinde mai multe lansatoare, un sistem radar, o staţie de control al focului, elemente de logistică şi comandă şi acoperă o rază de 150 de km, funcţie de interceptoarele folosite, putând doborî rachete balistice, aeronave, drone etc.

Achiziţionarea sistemelor Patriot a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevede atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, din producţia curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, a echipamentelor criptografice şi cu regim special.

Promulgarea legii a fost precedată de obţinerea aprobării prealabile a Parlamentului României privind iniţierea achiziţiei, conform prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG 114/2011, dată fiind valoarea estimată mai mare de 100 milioane de euro, şi obţinerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme Patriot.

Contractorii principali ai pachetului de echipamente şi servicii aferente sistemelor Patriot sunt companiile americane Raytheon şi Lockheed-Martin.

România a achiziţionat cea mai modernă configuraţie hardware şi software de sisteme Patriot aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close