Antena 3 CNN Actualitate Românii ar putea scăpa de vizele pentru Statele Unite! Proiectul a fost depus în Senat

Românii ar putea scăpa de vizele pentru Statele Unite! Proiectul a fost depus în Senat

Pas important pentru România în dosarul Visa Waiver: proiect de lege introdus în Senatul american.

de Laura Dinu    |    16 Mar 2023   •   10:48

Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat și Jeanne Shaheen, președintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relații Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri, 15 martie 2023, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver. Inițiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o luna trecută în România. 

“Proiectul de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar.

De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA și al României, de a face pași concreți în această direcție.

Nu în ultimul rând, inițiativa senatorilor americani arată susținerea și încrederea de care se bucură România ca partener și aliat strategic în regiunea Mării Negre” a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru. 

Citește și: Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu un oficial american. Programul Visa Waiver, dar şi cooperarea dintre România şi SUA, principalele teme de discuţie

Intitulat ”România Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program.

Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant.

În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetățeniei”, se arată pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Statele Unite. 

Programul Visa Waiver (Visa Waiver Program în engleză, VWP) este un program al guvernului american care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în Statele Unite, maximum 90 de zile, pentru turism, afaceri sau tranzit pe teritoriul american, fără nevoia de a obține o viză. Programul se aplică atât Statelor Unite, cât și teritoriilor americane, Puerto Rico și Insulele Virgine Americane din Caraibe, și cu o aplicare limitată la alte teritorii americane. 

Toate țările selectate de guvernul SUA pentru a face parte din acest program dețin venituri mari, cu un indice de dezvoltare umană foarte ridicat, și sunt în general considerate țări dezvoltate. 

?? ?? Pas important pentru România în dosarul Visa Waiver: proiect de lege introdus în Senatul american ✅ Senatorii...

Publicată de Ambasada României în Statele Unite ale Americii / Romanian Embassy to US pe Joi, 16 martie 2023

×
Subiecte în articol: viza
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close