Antena 3 CNN Actualitate România va prelua zece imigranți din Malta

România va prelua zece imigranți din Malta

România va prelua zece imigranți din Malta
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Aug 2019   •   22:37

Ministerul Afacerilor Externe informează, printr-un comunicat transmis vineri, că în urma ultimelor evoluţii privind migranţii din Marea Mediterană, România a fost contactată recent de Comisia Europeană, care coordonează eforturile de identificare a unor soluţii pentru salvarea vieţilor migranţilor, autorităţile ţării noastre răspunzând favorabil privind relocarea a 10 persoane din Malta. 

"Autorităţile române au decis să răspundă favorabil, alături de mai multe State Membre, privind posibilitatea de a prelua un număr limitat de migranţi, care să fie relocaţi (în cazul nostru este vorba de 10 persoane din Malta). Este o decizie care arată disponibilitatea României de a contribui la efortul de solidaritate în astfel de situaţii, fiind vorba de persoane vulnerabile, care necesită protecţie, iar acest răspuns nu pune în niciun fel presiune pe sistemul românesc de azil", se menţionează în comunicat. 

Potrivit sursei citate, au mai existat situaţii similare în acest an, iar România a participat la trei astfel de apeluri de preluare făcute de către Comisia Europeană, respectiv două din Italia, pentru un număr de 10 persoane şi unul din Malta, pentru un număr de cinci persoane aflate în nevoie de protecţie, care s-au finalizat cu sosirea, până în prezent, pe teritoriul României a unui număr de 11 persoane. 

"Autorităţile române cunosc situaţia din Marea Mediterană şi România a participat activ la discuţiile purtate în vederea identificării unor soluţii, atât pentru evitarea pierderii de vieţi omeneşti, cât şi pentru împiedicarea deschiderii unor breşe care să conducă la încurajarea migraţiei ilegale. Chiar dacă situaţia actuală nu poate fi comparată cu nivelul fluxurilor de migranţi din perioada 2015-2016, fenomenul rămâne foarte îngrijorător, cu o creştere semnificativă a mortalităţii în rândul migranţilor care aleg această cale", evidenţiază comunicatul MAE. 

Conform sursei menţionate, în timpul Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene s-a reuşit identificarea unor soluţii punctuale privind reacţia statelor membre UE în astfel de situaţii. 

"În condiţiile în care, în ultimii ani nu s-au înregistrat progrese semnificative în negocierea reformării Regulamentului Dublin, în timpul Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, autorităţile române implicate au reuşit să identifice soluţii punctuale prin introducerea unui nou concept, respectiv aranjamentele temporare, un instrument fără caracter legislativ obligatoriu menit să simplifice coordonarea dintre statele membre UE în astfel de situaţii. Acesta a avut la bază respectarea principiului solidarităţii, prin participarea la mecanismul de împărţire a responsabilităţii, pe bază de voluntariat, ţinând cont de realităţile din fiecare Stat Membru şi a capabilităţilor de care acesta dispune pentru a-şi asuma preluarea unor persoane aflate în nevoie de protecţie internaţională, deseori vulnerabile", se mai afirmă în comunicatul MAE.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close