Antena 3 CNN Actualitate România votează. Un scrutin controversat (Lista candidaţilor în format PDF)

România votează. Un scrutin controversat (Lista candidaţilor în format PDF)

<font color=red>România votează.</font> Un scrutin controversat <font color=red>(Lista candidaţilor în format PDF)</font>
13 Iun 2008   •   05:09

Duminică, 15 iunie 2008, între orele 7:00 şi 21:00, unii dintre noi se întorc la secţiile de votare şi aplică ştampila în favoarea candidatului preferat. În primul tur din 1 iunie, aproape jumătate dintre românii cu drept de vot s-au prezentat duminică la urne, iar în Bucureşti, doar o treime. Cu această ocazie, s-au detaşat clar două partide importante, PD-L şi PSD care, mai mult ca sigur, îşi vor disputa şi alegerile generale din această toamnă. În acelaşi timp, se remarcă ascensiunea, în premieră, a unui candidat independent la Primăria Capitalei pentru turul II al alegerilor.

SĂ CUNOAŞTEM CANDIDAŢII ÎN TURUL DOI, PE JUDEŢE ŞI LOCALITĂŢI. PRIMARII DE SECTOARE PENTRU CAPITALĂ (PDF)

LISTA PRIMARILOR ALEŞI, PE JUDEŢE ŞI LOCALITĂŢI (PDF)

PREZENŢA LA VOT ÎN TURUL I (PDF)

După săptămâni de declaraţii furioase şi atacuri violente, candidaţii se pregătesc pentru runda finală. Privirile politicilor noştri se îndreaptă în special către candidaţii pentru Primăria Capitalei, unde miza este mai importantă decât ar putea considera alegătorul de rând: strategia pe care principalii câştigători ai localelor o vor făuri în perioada următoare, dar şi oamenii cheie pentru viitoarea legislatură. În tabăra democraţilor, Vasile Blaga a anunţat deja că va demisiona din funcţia de preşedinte al PD-L Bucureşti în cazul în care pierde competiţia pentru primărie. Mai mult, vicepreşedintele partidului, în asentimentul vechilor membri ?puri?, este hotărât să reinstituie disciplina: ?De data asta vom face o curăţenie, pentru că au fost mulţi care au tropăit şi s-au scărpinat pe burtă şi au crezut că dacă le scrie pe spate PD-L vor cădea voturi peste ei?, a declarat Mircea Hava, făcând aluzie la membrii grupaţi sub aripa ocrotitoare a lui Theodor Stolojan sau a Elenei Udrea.

Unirea-n suflet şi simţire nu funcţionează nici la PSD unde, aşa cum se ştie, se duce lupta Geoană versus Iliescu & Năstase. Nenumăratele mandate câştigate la primării şi în cadrul consiliilor locale oferă un avânt nesperat social-democraţilor ? o bilă albă pentru aripa Iliescu, sub care se reuneşte vechea gardă, revenită în prim-plan: Miron Mitrea sau Şerban Mihăilescu. Dacă Sorin Oprescu câştigă, Geoană va fi făcut responsabil ? s-a opus candidaturii lui şi l-a ales pe Cristian Diaconescu, după îndelungi tergiversări. În cărţile liderului Iliescu, nu este exclus ca Oprescu să devină astfel un bun candidat la preşedinţie. Adrian Năstase are încă un dosar prea greu pentru o funcţie atât de mare. Ca independent ajuns într-un tur secund de scrutin, Oprescu ar putea considera însă o candidatură independentă chiar şi pentru preşedinţie, undeva în viitor.

La sectoare, situaţia este uşor diferită: Andrei Chiliman (PNL) luptă cu Răzvan Murgeanu (PD-L) pentru sectorul 1, la sectorul 4 candidaţi sunt Cristian Popescu Piedone (PC) şi Radu Silaghi (PD-L); sector 5: Marian Vanghelie (PSD) versus Sebastian Bodu (PD-L), iar la sectorul 6, Cristian Poteraş (PD-L) se înfruntă cu Dan Darabont (PSD).

Scrutin cu arma în mână

Pentru evitarea incidentelor care au avut loc la primul tur al alegerilor locale, ministrul de Interne, Cristian David, a dispus luarea unor măsuri suplimentare de siguranţă. La primul tur al alegerilor locale s-au înregistrat 2000 de incidente şi s-au întocmit 700 de dosare penale. Secţiile cu potenţial ridicat de risc vor fi bine păzite, pentru a se evita producerea de incidente. Cea mai nevinovată dintre măsurile luate de poliţişti va fi împiedicarea busculadelor la intrarea în secţiile de votare. La nivelul fiecărui judeţ, vor exista şi forţe de ordine de rezervă, pregătite să intervină în cazul tulburării ordinii publice.

Iată doar câteva incidente petrecute la alegerile din 1 iunie: acuzaţii de încercare de fraudare a voturilor, ştampile pierdute, lupte între simpatizanţii diferitelor formaţiuni politice şi acuzaţii de comerţ cu voturi... Plus agresiuni gratuite şi lipsă de control. Un bărbat din localitatea braşoveană Budila a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost bătut de un grup de rromi. După ce au consumat băuturi alcoolice în cantităţi mari şi foarte mari, bătăuşii înarmaţi cu bâte şi pietre şi-au atacat conlocuitorii, începând cu cei care nu le-au împărtăşit opţiunile de vot. Au devastat un local, au distrus mai multe maşini, apoi au agresat un bătrân. Acesta a intrat în comă. Nu există informaţii ulterioare privind prinderea sau pedepsirea grupului de rromi, dar nici despre starea bătrânului agresat.

În comuna Ştefăneşti, judeţul Ilfov, scrutinul a debutat cu scandal. Sute de oameni s-au înghesuit într-una din cele două secţii de votare din localitate. S-a discutat de bani contra voturi, o ipoteză pe care ministrul de Interne a hotărât să o ancheteze. S-au declanşat ample proteste, care au continuat până noaptea târziu, sub supravegherea unui număr impresionant de forţe de ordine. Pe marginea drumului puteau fi numărate cel puţin zece dube de trupe speciale de intervenţie rapidă ale Poliţiei sau ale Jandarmeriei, şi chiar şi un tun cu apă. În ciuda incidentelor violente de la secţiile de votare, poliţiştii şi jandarmii nu au dat la momentul respectiv nici o sancţiune.

Biroul Electoral Central a decis anularea scrutinului în această comună, după verificarea listelor de vot. S-a descoperit că o persoană a votat de două ori, iar alte trei aveau drepturile civile anulate prin sentinţă judecătorească. În alte şase cazuri, oamenii legii au constatat că datele de identitate erau greşite. Două anchete au fost demarate: una penală, legată de suspiciunea fraudării alegerilor, urmând să se stabilească dacă s-a dat mită electorală sau dacă au fost influenţate voturile oamenilor din Ştefăneşti, iar cealaltă este administrativă şi vizează acţiunea jandarmilor şi a Poliţiei.

În sectorul 5 al Capitalei, numărătoarea voturilor s-a împotmolit după verificarea a 65% dintre buletinele declarate nule la secţiile din acest sector. Reprezentanţii BEM au descoperit că aproape 25% dintre ele erau perfect valide. Potrivit reprezentanţilor biroului, cele mai multe dintre voturile anulate erau exprimate în favoarea candidaţilor PD-L, PNL, PC şi PNG la Primăria Capitalei. ?Foarte rar la PSD, suspect de rare, doar vreo două?, au precizat ei. Nu sunt singurele nereguli descoperite la secţiile din sectorul 5: pe unele buletine de vot s-a găsit tuş de o altă culoare decât cea stabilită de prefectură. ?Este posibil ca buletinele respective să fi fost aduse din afara secţiilor de votare şi puse în urnă doar pentru a completa voturile?, au arătat reprezentanţii BEM.

Declaraţiile acestora au fost făcute la scurt timp după ce PSD Bucureşti a depus o nouă contestaţie la Biroul Electoral Municipal, prin care se solicita renumărarea tuturor voturilor din Capitală. ?Constestaţia depusă astăzi nu îşi mai are rostul, pentru că ea era deja depusă?, au replicat reprezentanţii BEM, declarând că această nouă încercare de tărăgănare a numărării voturilor arată doar ?disperarea PSD? de a nu se afla ce s-a întâmplat la Sectorul 5. Din procesul de verificare a buletinelor de vot declarate nule a lipsit chiar reprezentanta PSD, care a plecat după aducerea voturilor şi ?a revenit în această dimineaţă, să ne întrebe ce am găsit?, au mai spus reprezentanţii BEM.

Emoţii au existat şi în comuna maramureşeană Cupşeni, unde o ştampilă de vot a dispărut dintr-o secţie de votare şi nu a mai fost de găsit. Biroul Electoral Judeţean Maramureş a fost informat, dar şi Poliţia şi Prefectura, care au demarat o anchetă.

În localitatea Râmniceni, Vrancea, un reprezentant PD-L la o secţie de votare este cercetat penal pentru încălcarea Legii electorale. Mai precis, el ar fi oferit unei persoane mai multe buletine de vot pentru alegerea primarului. Neculai Neagu a fost surprins chiar în faţa urnei cu şase buletine de vot cu ştampila aplicată, toate pentru alegerea primarului. Ecaterina Ştefan, reprezentantul PD-L în comisie, a declarat că greşeala îi aparţine, însă că nu a comis-o intenţionat. Votat pe toate cele şase buletine de vot era candidatul PD-L la primărie.

Ca şi la Ştefăneşti, în localitatea Vidra, judeţul Ilfov, Biroul Electoral Central a decis să anuleze rezultatele votului din primul tur de scrutin, în urma analizării unei contestaţii formulate de PSD Filiala Ilfov, care invoca o serie de fraude la urne. Fără voturile din comunele Ştefăneşti şi Vidra, candidatul social-democrat la şefia Consiliului Judeţean Ilfov, fostul selecţioner Anghel Iordănescu, conduce ca număr de voturi obţinute.

Pe de altă parte, BEC a respins repetarea alegerilor din Iepureşti, judeţul Giurgiu. Aici, candidatul PSD a obţinut cu 11 voturi mai mult decât contracandidatul de la PD-L şi rămâne câştigătorul scrutinului. Vestea i-a nemulţumit pe oameni, care şi-ar fi dorit anularea alegerilor. Aici, ca şi la Vidra, oamenii au ieşit în stradă şi au protestat.

Ucis în campanie

În plină acţiune de campanie electorală în satul Mogoşeşti, comuna Dragomireşti, judeţul Dâmboviţa, un pensionar din caravana PD-L a fost înjunghiat mortal de un opozant al candidatului PD-L din localitate. În urma unei altercaţii, Gheorghe Cârstea l-a ucis pe Anton Nedelcu cu un cuţit. Nu se cunosc împrejurările exacte în care s-a petrecut tragedia, însă Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa instrumentează cazul.

Recorduri şi victorii în turul I

În ţară, au existat victorii categorice în oraşe mari precum Sibiu, Cluj şi Timişoara. Cel mai mare scor electoral l-a obţinut primarul Sibiului, Klaus Johannis, care a câştigat un nou mandat cu aproape 90% dintre sufragii. Şi preşedintele PD-L, Emil Boc, a câştigat categoric alegerile la primăria Clujului, cu peste 75% din voturi. Contracandidaţii săi au obţinut 8,2% respectiv 5,3%. Şi la Constanţa, Radu Mazăre a obţinut peste 60% dintre sufragii. Scutit de emoţiile turului al II-lea este şi Gheorghe Ciuhandu, care a câştigat un nou mandat cu peste 59% din voturi. La Târgu Mureş, câştigător este Dorin Florea, candidatul PD-L obţinând cel puţin 54,5% din voturi. Principalul său contracandidat, Laszlo Borbely (UDMR), susţine că alegerile au fost fraudate. La Arad, Gheorghe Falcă de la PD-L a câştigat alegerile locale cu circa 65% din voturi. Şi la Braşov, George Scripcaru (PD-L) a câştigat un nou mandat la şefia municipalităţii, cu peste 60% din opţiunile electoratului. Cătălin Flutur a obţinut un nou mandat de primar în Botoşani, cu un scor de 60%.

Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Parteneri
Mecanismul prin care românii cu pensii mici vor rămâne cu mai mulți bani
x close