Antena 3 CNN Actualitate Românii au din ce în ce mai puţine ştranduri

Românii au din ce în ce mai puţine ştranduri

Românii au din ce în ce mai puţine ştranduri
22 Iul 2007   •   19:08

În plină caniculă, ştrandurile din oraşe reprezintă unica posibilitate a românilor de a se mai răcori. Deşi sunt vizibil mai puţine la număr decât înainte de 1990, ştrandurile din marile oraşe sunt încă foarte solicitate pe durata verii. Anul acesta în mai multe oraşe din ţară se construiesc ştranduri noi, iar unele dintre acestea vor funcţiona şi iarna, deoarece au piscine acoperite. Există însă şi oraşe în care oamenii nu mai au posibilitatea de a se răcori într-un bazin cu apă şi duc dorul verilor de altădată când puteau merge la ştrandurile lăsate acum în paragină.

În Braşov, din luna august va funcţiona, în cartierul Noua, un ştrand modern cu o suprafaţă de 4,5 ha. El cuprinde mai multe bazine, tobogane cu apă, terenuri de tenis, un restaurant, o cofetărie şi mai multe terase.

Timişorenii vor avea parte de plaje şi ştranduri pe întreaga lungime a Canalului Bega, care străbate oraşul, dar de-abia peste vreo 20 de ani. Numărul ştrandurilor, bazinelor şi piscinelor din judeţ se reduce anual, astfel că din cele 40 de astfel de obiective câte existau în 2000, în prezent mai funcţionează în jur de 30, din care zece în Timişoara.

În Moldova, ca şi în partea de sud a ţării, situaţia diferă foarte mult de la un oraş la altul. Ştrandul municipal din Piatra Neamţ este unul dintre cele mai mari şi mai dotate din ţară, fiind un exemplu de succes de parteneriat public-privat. Ştrandul municipal dispune şi de spaţii de cazare în căsuţe reunite în patru cartiere şi patru terase, cu capacitate totală de peste 2.000 de locuri, un restaurant rustic şi un restaurant de lux în construcţie.

La Piteşti există doar două ştranduri, ambele aflate în administrarea municipalităţii. Ştrandul de lângă bazinul olimpic acoperit a fost construit în urmă cu mai multe decenii şi a suferit de-a lungul timpului o serie de modernizări.

În Craiova ştrandurile sunt deplorabile, chiar dacă deţin autorizaţii de funcţionare, drept urmare foarte puţine persoane aleg să le frecventeze, cu toate că temperaturile de afară au depăşit în ultimele zile 40 de grade Celsius.

De mai mulţi ani, în reşedinţa judeţului Teleorman, municipiul Alexandria, nu mai există un ştrand, în condiţiile în care lipsesc şi alte dotări pentru agrement.

Tulcenii au la dispoziţie doar un singur ştrand în aer liber şi o singură piscină acoperită la un hotel din municipiu. În plus, în întregul judeţ, nu există decât o singură plajă autorizată, cea de la Gura Portiţei, care este situată la peste 60 de kilometri de municipiu, în zonă neputându-se ajunge decât cu o ambarcaţiune.

Ştrandul din Arad, considerat până de curând cel mai mare dintre ştrandurile româneşti amenajate pe malul unei ape curgătoare, se află şi el într-o stare care lasă de dorit. Arădenii care până nu demult se mândreau cu Ştrandul lor au început să prefere ştrandurile termale din Ungaria datorită condiţiilor igienice şi a posibilităţilor de distracţie pe care le oferă acestea. Interesant este că filonul de apa termală care alimentează atât ştrandurile termale din România, cât şi cele din Ungaria, se întinde pe sub 'fâşia verde' a frontierei româno- ungare, de la Nădlac la Petea, diferenţele apărând doar în ceea ce priveşte modul de folosire al acestor ape.

Antena 3

Citiţi şi DUPĂ O BAIE ÎN LACURILE DIN JURUL CAPITALEI POŢI AJUNGE LA SPITAL

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close