Antena 3 CNN Actualitate Românii cred că fenomenul corupţiei s-a extins

Românii cred că fenomenul corupţiei s-a extins

Românii cred că fenomenul corupţiei s-a extins
21 Mai 2007   •   09:01

Peste 60 la sută dintre români consideră că fenomenul corupţiei s-a extins sau a rămas la acelaşi nivel ca în 1989. Numai 20 la sută cred ca nivelul corupţiei a scăzut. La capitolul încredere în instituţiile publice, armata şi poliţia sunt cel mai bine plasate, în vreme ce încrederea acordată partidelor politice şi parlamentului este redusă. Datele apar într-un sondaj al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Darea de mită este o practică comună în România, potrivit sondajului realizat de BERD. Românii dau mită cel mai frecvent:în sistemul de sănătate publică. După spitale, persoanele intrevievate au declarat că dau mită cel mai frecvent poliţiei rutiere. Pe locul la patrulea se clasează poliţia cu activităţi în alte domenii decât traficul rutier, unde peste 5% din repondeţi oferă mită întotdeauna sau frecvent.

Românii dau mită cel mai frecvent în sistemul de sănătate, la Poliţia Rutieră, la instituţiile de educaţie publică, la Poliţie - cu activităţi în alte domenii decât traficul rutier.

La capitolul încredere în instituţiile publice, armata şi poliţia sunt cele mai bine plasate, în vreme ce încrederea acordată partidelor politice şi parlamentului este redusă. Grupând repondenţii care au "încredere completă" sau "ceva încredere", primele instituţii sunt: armată - aproape 65%, poliţie şi administraţia prezidenţială - aproape 45%, bănci şi instituţii financiare - aproape 40%. La polul opus se plasează: partidele politice, Parlamentul, Guvernul, instanţele de judecată.

În ceea ce opriveşte priorităţile guvernului, care ar trebui să beneficieze de fonduri suplimentare, acestea sunt în ordine: sectorul sănătăţii, care ar trebui să beneficieze de fonduri suplimentare. Următoarea prioritate ar trebui să fie investiţiile pentru pensii, urmate de educaţiei şi locuinţe, în vreme ce mediul şi infrastructura publică au fost selecţionate de mai puţin de 5% din repondenţi.

Sondajul BERD analizează atitudinile, bunăstarea, impactul modificărilor economice şi sociale, precum şi efectele criminallităţii şi a corupţiei asupra populaţiei celor 28 de state în care operează instituţia, alături de Turcia. Numărul total de repondenţi a fost de 29.000 de persoane, respectiv câte 1.000 de persoane în fiecare ţară.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Toţi comercianţii români sunt obligaţi acum să accepte plata cu cardul
x close