Antena 3 CNN Actualitate Salariile care determină profesorii să declanșeze greva generală. Cât câștigă cadrele didactice

Salariile care determină profesorii să declanșeze greva generală. Cât câștigă cadrele didactice

Începând cu data de 22 mai, profesorii urmează să intre într-o grevă generală. Una dintre cerințele pe care le au profesorii se referă la majorarea salariilor.

Salariile care determină profesorii să declanșeze greva generală. Cât câștigă cadrele didactice
Sursa foto: profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mai 2023   •   09:20

Potrivit grilei de salarizare, salariul net al unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată este de aproximativ 2.400 de lei.

Conform informațiilor prezentate de Edupedu.ro, salariile de bază ale profesorilor au atins nivelul maxim prevăzut de grila de salarizare.

Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar guvernele conduse de Orbán și Cîțu au amânat în mod repetat majorarea salariilor.

În anul precedent, Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri succesive de 4 procente.

Citește și: Ministrul Educației, prima reacție după ce profesorii au anunțat că încep greva: "Vreau să cred că nu ajungem luni la această formă de protest" 

În luna februarie, Edupedu.ro a raportat, pe baza unor surse, că profesorii vor beneficia de o creștere salarială cuprinsă între 3% și 8% pentru salariul din ianuarie.

Liderul sindical Simion Hăncescu (FSLI) a avertizat că există riscul ca examenele naționale să fie date peste cap de greva generală din învățământ:

"Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina, dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau să se decaleze”, a spus acesta.

Ministrul Educației a spus se vor găsii soluții:

“Sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual. Nu cred că ar trebui pus pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”, a declarat Ligia Deca.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close