Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Analizele gratuite la care au dreptul românii, fără listă de așteptare. Alexandru Rafila: "Avem mai multe vești bune pentru pacienți"

Analizele gratuite la care au dreptul românii, fără listă de așteptare. Alexandru Rafila: "Avem mai multe vești bune pentru pacienți"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, în exclusivitate la Antena 3 CNN, despre analizele cuprinse în pachetele de prevenție, de care pacienții români pot beneficia în mod gratuit, fără liste de așteptare.

Analizele gratuite la care au dreptul românii, fără listă de așteptare. Alexandru Rafila: "Avem mai multe vești bune pentru pacienți"
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Ian 2024   •   14:13

Alexandru Rafila subliniază că scopul acestor pachete de analize gratuite este acela de a preveni instalarea unor boli grave. Medicii de familie au datoria de a-i informa pe pacienți despre analizele gratuite, spune ministrul Sănătății.

"Există pachete de analize preventive. Ne dorim, prin acest program, să putem depista precoce diverse afecțiuni, într-o fază incipientă, când sunt ușor de tratat, astfel încât să prevenim agravarea lor. 

Am introdus, de curând, pentru boala cronică de rinichi, o afecțiune care poate să afecteze mai ales persoanele de peste 50 de ani, două analize care pot să detecteze instalarea acestei afecțiuni.

Citește și: Andreea este model internațional, a fost diagnosticată cu cancer mamar la 30 de ani și a intrat în remisie: "Le spuneam tuturor că o să mă vindec"

Pacienții trebuie să-și întrebe medicul de familie despre tipul de investigații care le sunt recomandate", a spus Alexandru Rafila, la Antena 3 CNN. 

Ministrul Alexandru Rafila a adăugat că, în următorii ani, vor fi construite spitale noi în România.

"Avem mai multe vești bune pentru pacienții români. Anul trecut, am început cele mai mari investiții din domeniul sanitar, anume 11 miliarde de lei.

Avem 3.500 de contracte deja semnate. În decursul a 2-3 ani o să vedem primele spitale noi în România, după Revoluție", a adăugat ministrul Sănătății.

Ministrul Alexandru Rafila a vorbit și despre cazurile care au cutremurat România, precum cel al Alexandrei, gravida care a murit la spital.

"În acest an, vom pune la punct o metodologie și niște echipe care să constate calitatea serviciilor medicale.

Am văzut ce s-a întâmplat anul trecut, mi se par niște situații intolerabile. În cursul acestui an, vom pune la punct acest mecanism care nu vreau să fie birocratic. Trebuie să fie profesionist și să vină în slujba pacienților.

Sprijinim revendicările salariale din domeniul sănătății, dar, pe de altă parte, și personalul medical trebuie să-și facă datoria și să ofere servicii apropiate de calitatea pe care o așteaptă cetățenii", a mai spus Alexandru Rafila, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close