Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Solidaritatea Sanitară: Ordonanța de urgență nu satisface revendicările angajaților din Sănătate

Solidaritatea Sanitară: Ordonanța de urgență nu satisface revendicările angajaților din Sănătate

Ordonanța de urgență pe care guvernul a adoptat-o vineri nu satisface revendicările angajaților din Sănătate, transmit sâmbătă reprezentanții federației „Solidaritatea Sanitară” din România.

Solidaritatea Sanitară: Ordonanța de urgență nu satisface revendicările angajaților din Sănătate
Sursa foto: Facebook/ Federatia Sanitas din Romania
de Alexandra Dima    |    01 Iul 2023   •   10:49

Sindicaliștii din sănătate cataloghează noua reglementare a guvernului drept o Ordonanţă a amăgirilor.

„Ordonanța de urgență pe care guvernul a adoptat-o în ședința de ieri 30 iunie nu satisface revendicările angajaților din Sănătate. De altfel, forma în care guvernul a înțeles să transpună o parte dintre solicitările Federației Solidaritatea Sanitară nu se regăsește în lista noastră de revendicări. Este vorba, în special, despre revendicările referitoare la plata corectă pentru munca prin care se asigură continuitatea serviciilor medicale, pentru care guvernul a înțeles să acorde o sumă fixă în dauna plății acestor drepturi prin raportare la salariul de bază actual”, potrivit unui comunicat de presă.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a efectuat o analiză a impactului Ordonanței de urgență nr. 63/2023, iar evaluarea impactului evidențiază faptul că acest act normativ este de fapt o „Ordonanță a amăgirilor, deoarece există o diferență foarte mare între beneficiile anunțate public pentru angajații din Sănătate și beneficiile reale”.

În aceste condiții, programul de proteste anunțat de Federația ”Solidaritatea Sanitară” continuă atât cu protestele deja aflate în desfășurare cât cu protestele anunțate pentru luna iulie.

„Revendicările Federației Solidaritatea Sanitară rămân aceleași, fiind susținute alături de protestele în stradă sau în curtea spitalelor și de cei 1.318 medici care au semnat până acum în cadrul protestului privind demisia din gărzile suplimentare, respectiv de cei 5.268 angajați care au semnat în cadrul protestului angajaților care asigură continuitatea serviciilor medicale. Precizăm că, în încercarea de a corecta acest dezastru, Federația a transmis Guvernului o propunere alternativă de act normativ. Este evident faptul că practica dialogului social preferențial a făcut posibilă această gravă eroare legislativă”, se menționează în finalul comunicatului.

„Vom lua o măsură, într-o ordonanță de urgență, închizând promisiunile făcute și în sistemul sanitar. Avem creșteri de venit pentru toate categoriile de angajați din sănătate și asistență socială la salariul de bază maxim prevăzut de lege. Cu alte cuvinte, toate anexele care au ținut de legea 153, dar sunt incluse fonduri pentru plata voucherelor de vacanță, indemnizații lunare pentru gărzi, zile suplimentare de concediu de odihnă și deblocarea negocierilor și semnarea contractului colectiv de muncă. Practic, ca și la educație, reparăm inechitățile vechi și, sunt convins, împreună facem ceea ce este corect”, spunea vineri Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.

×
Subiecte în articol: sanitas grevă
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close