Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Băutura violetă care scade „în mod semnificativ” hipertensiunea arterială în câteva minute

Băutura violetă care scade „în mod semnificativ” hipertensiunea arterială în câteva minute

Hipertensiunea arterială (HTA) este o "boala tăcută", fără simptome specifice, și este vinovată pentru milioane de decese anual. Potrivit unui studiu, o băutură violetă poate scădea tensiunea arterială în doar 45 de minute.

Băutura violetă care scade „în mod semnificativ” hipertensiunea arterială în câteva minute
Sursa foto: Pexels/Thirdman
de Alexandra Ionescu    |    13 Ian 2022   •   11:53

Reputația nefavorabilă a hipertensiunii arteriale e cauzată de efectele sale de coagulare a sângelui. Astfel, presiunea care depășește un anumit prag poate provoca o ruptură în interiorul vaselor de sânge. Principalele cauze ale afecțiunii includ lipsa exercițiilor fizice și supraponderalitatea, dar cercetările au implicat nutriția ca un factor important de influență. 

O băutură, care este bogată în potasiu, ar putea reduce hipertensiunea într-un interval scurt de timp.

Cercetările efectuate de Universitatea din Wollongong, Australia, arată că consumul unei singure porții de 300 de ml de suc de prune a dus la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale în decurs de 24 de ore.

Efectul, au remarcat cercetătorii, a fost mai marcant la adulții în vârstă.

Studiul a fost realizat folosind o varietate japoneză de prune cunoscută sub numele de Queen Grannet, care are niveluri excepțional de ridicate de antociani. Se crede că antocianina, un antioxidant puternic, este responsabil pentru scăderea pronunțată a tensiunii arteriale.

Sunt tot mai multe dovezi că dietele care pun accentul pe aceste substanțe chimice oferă beneficii ample pentru sănătate.

Acestea includ îmbunătățiri ale metabolismului glucozei și reduceri semnificative ale inflamației și obezității.

Studiul la scară mică a fost realizat pe un eșantion de 24 de adulți, dintre care 12 aveau vârsta de 65 de ani și alți 12 cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani.

Participanții au primit fie o doză de 300 ml de suc de prune, fie trei doze de 100 ml de suc pe o perioadă de trei ore, în două ocazii diferite, cu o perioadă de două săptămâni. Dozele au fost distribuite aleatoriu.

Cercetătorii au explicat: „Presiunea arterială și profilurile de excreție urinară de antociani/metaboliți au fost măsurate pe parcursul a 24 de ore.

„O reducere semnificativă a tensiunii arteriale și a răspunsurilor cardiovasculare a fost observată în ambele grupe de vârstă, dar a fost mai evident la grupa de vârstă mai înaintată cu o singură doză pentru tensiunea arterială sistolica, tensiunea arterială diastolică, presiunea arterială medie și ritmul cardiac.”

Echipa nu a observat nicio diferență semnificativă între regimurile de administrare a dozei pentru nicio grupă de vârstă.

Aceste constatări sunt în concordanță cu o serie de alte studii, inclusiv unul care a observat reduceri semnificative ale tensiunii arteriale la șobolanii hipertensivi.

O lucrare publicată în Pharmacognosy Reviews, care detaliază diferite remedii pe bază de plante pentru scăderea tensiunii arteriale, citează cercetarea.

Cercetătorii au investigat efectele extractului de prune negre asupra tensiunii arteriale la șobolani prin administrare orală.

Autorii au explicat că tensiunea arterială a fost redusă semnificativ în 45 de minute de la administrare.

Ei au remarcat: „Atât BP sistolice, cât și diastolice au fost reduse semnificativ în decurs de 45 de minute după administrarea orală a extractului.

Pe lângă efectele sale antioxidante inimitabile, WebMD adaugă că prunele pot fi benefice pentru tensiunea arterială în alte moduri:  ajută organismul să scape de sodiu prin urinare și reduce tensiunea din interiorul pereților vaselor de sânge.

Prin scăderea tensiunii arteriale, prunele pot reduce semnificativ șansele de a avea un accident vascular cerebral, potrivit Express Co Uk, care citează studiul.

×
Parteneri
Şeful Casei de pensii: Bani în plus pentru pensionari, în octombrie
x close